Onatça Açıklaması

Onatça Açıklaması

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin, dış ticaret için ortaklıklar kurması gerektiğini belirtti.


Avusturya’nın Başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Viyana Ekonomik Forumu, Adriyatik Denizi’nden Karadeniz’e sıralanan ülke iş insanlarını bir araya getirdi. Forumun Bölgesel İşbirlikleri başlıklı oturumunda konuşan Onatça, Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin dış ticaret için ortaklıklar kurması gerektiğine vurgu yaptı. Onatça, Türk işadamlarına vize kolaylığı için Avrupalı işadamlarının kendi hükümetleri nezdinde girişimde bulunmalarını istedi.
Türkiye’nin en büyük ticari ortağının Avrupa Birliği (AB) olduğunun altını çizen Onatça, AB ekonomisindeki toparlanmanın Türkiye’nin ihracatına doğrudan olumlu etki yaptığını belirtti.

Onatça, “Ancak IMF öngörülerine göre 2014’de AB’deki büyüme sadece yüzde 1,3 olacak. Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin ise büyüme hızı AB’nin iki katına ulaşacak. 2014’te dünya ekonomisi ise yüzde 3,6 büyüyecek. Bu oran dünya ekonomisinin 2014 yılında 1995-2004 dönemine dönebileceğine işaret ediyor, ancak yine de 2001-2007 ortalamasının altında bir oran” dedi.

Onatça, hem Karadeniz’e kıyısı olup hem de Tuna Nehri’nin geçtiği ülkelerle Türkiye’nin ticari ilişkilerinin olumlu yönde sürdüğünü kaydederek, “Bu bağlamda Karadeniz ve Tuna bölgesinin birbirlerine bağlı bir stratejik ilişkiye sahip olduklarını görüyoruz. İki bölge ülkelerinin ortak kümesinin genişliği nedeniyle işbirliği alanları da çeşitlilik gösteriyor” diye konuştu.

Özellikle Ortadoğu’da yeni iş imkanları ve büyüyen pazarın Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gelişmesini zorunlu hale getirdiğini söyleyen Onatça, “Avrupalı ve Türk KOBİ’lerin ortak yatırım dış ticaret ve üçüncü ülkelere ticaret konusunda hızlı davranması, Viyana Forumu üyesi ülkelerin ekonomilerine de olumlu yönde katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“VİZE İÇİN DESTEK VERİN”
TÜRKONFED Başkanı Onatça, işbirliklerinin gelişmesi adına yapılması gerekenler olarak özetle şunları sıraladı:
“Finansal krizden dersler çıkarılmalı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması adına bölgesel işbirliklerinin katkısı vurgulanmalıdır. Türk iş dünyası temsilcilerinin Avrupa’ya gerçekleştirecekleri seyahatlerdeki vize zorlukları aramızdaki ticaretin önündeki en önemli engellerden birini oluşturmaktadır. Ekonomik faaliyetlerin ve bölgeler arası hareketliliğin artırılması için komşu ülkeler arasında vize işlemleri kolaylaştırılmalıdır. Girişimcilere yönelik yatırım politikaları desteklenmeli ve sınır dışı sermaye akışı kolaylaştırılmalıdır. Bu çerçevede Avrupalı iş adamlarının Hükümetleri nezdinde girişimlerde bulunulmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile