Çolak, nakil olmadan önceki hayatını yaşamış saymadığını ve çok sorunlar yaşadığını söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde, 15 Mayıs 2012’de beyin ölümü gerçekleşen Tevfik Yılmaz’ın ailesi tarafından bağışlanan organlarından yüzün nakledildiği 35 yaşındaki Turan Çolak, 73 gün sonra ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı. Turan Çolak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ameliyatı gerçekleştiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan, Mikrocerrahi Derneği yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Sühan Ayhan ve Prof. Dr. Murat Topalan, Ruh Sağlığı ve Psikayatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi'de görevli Uzman Dr. Ahmet Duymaz katıldı.
Toplantıyı, Türkiye'nin ilk yüz nakli olan Uğur Acar da takip etti. Ömer Özkan, İsrafil Kurtcephe ve diğer ekiple birlikte toplantı salonuna giren Turan Çolak, elindeki peçete ile sık sık yüzünü sildi.
Organ bağışında bulunan aileye teşekkür ederek konuşmaya başlayan Çolak, “Ömer hocama teşekkür ediyorum. Bir de bu yüzü bağışlayan aileye teşekkür ediyorum. Benim için her şey değişti. Bundan önceki hayatımı yaşamış gibi şeyim yoktu. Çok sorunlar oldu. İlk gördüğüm andan itibaren çok mutluyum. Hayatımda çok değişiklik oldu. Daha güzel olacağını düşünüyorum. Hocalarım çok ilgileniyor. Her gün kontrol ediyorlar. Güzel olması için ellerinden geleni yaptılar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, beni ziyaret ettiği için teşekkür ediyorum. Yeni yüzümle ilk çıktığımda aileye teşekkür ve baş sağlığı ziyareti yapmak istiyorum.” diye konuştu.
Uğur Acar’ın basın toplantısına katıldığını ve burada nakil olacağını hissettiğini belirten Çolak, "Umutluydum. Bu kadar erken olacağını düşünmüyordum. Şansım iyi ilerledi ve oldum. Çok mutluyum. Uğur'u gördükten sonra hastaneye geldim. Şimdi çok mutlu oldum. Kendimi gördüm, o kadar değişeceğini tahmin etmedim. Dondum kaldım yüzümü görünce. Annem, babam bile tanımadı. Yeni yüzüm çok güzel oldu.” ifadelerini kullandı. Basın toplantısına izleyici olarak katılan ve Rektör İsrafil Kurtcephe tarafından Turan Çolak’ın yanına davet edilen Uğur Acar, ilk yüz nakli yapılan hasta olduğu için çok gururlu olduğunu ifade etti.
Türkiye’de 3 hastanın daha yüz nakli olduğunu hatırlatan Acar, “Aynı hastanede Turan’la olduğum için mutluyum. Kendisine her türlü yardımı edeceğim. Sorunu olursa, ihtiyacı olursa yardım edeceğim. Kendisi de bu nedenle çok mutlu. Kendisi için gurur verici olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Toplantıda, Uğur Acar ve Turan Çolak birlikte elleriyle ‘tamam’ işareti yaptı. Prof. Dr. Ömer Özkan da Turan Çolak’ın sorunsuz bir şekilde 73’üncü güne geldiğini ifade etti.
Çolak’ın en ufak bir sorunu bile olmadığını ifade eden Özkan, “3-4 ay içinde yüz hareketleri başladığı zaman daha mutlu olacağız. Oda daha mutlu olacaktır.
Gözyaşı aksın diye göz kapaklarını açabiliyor. Açmasıyla ilgi problem yok. Kapatmasını da 6’ncı aydan itibaren bekliyoruz. Haftaya taburcu edeceğiz. Göz kapağına müdahale ettik. Gözünü açıp kapamamasını bizim dengelememiz gerekiyor. Göz kaslarına sinir hareketler geldiği zaman gözlerindeki dışa dönmeleri ayarlayacağız. His gelmeye başladı.
Bunlar subjektif. Bizim elimizde belgeli olacak şeyler üçüncü aydan itibaren başlar.” ifadelerini kullandı.Psikayatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici ise çok kaliteli ve çok yetenekli bir ekibin içinde olmanın gurur verici olduğunu söyledi.
Geçici, “Bu işler üniversitemiz ve ülkemiz adına güzel işler. Hastaların başlangıcı ve sonrası adına bizi mutlu eden sonuçlar var. Hastamız çok fazla ihtiyaç duymayacak derecede hayatlarını güzel bir şekilde yönlendirebiliyorlar. Ekibe teşekkür ediyorum.” dedi .
'Önceki Hayatımı Yaşamış Saymıyorum'
Türkiye’nin dördüncü yüz nakli olan Turan Çolak, ilk kez basın mensuplarının karşısına çıktı.