Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, hükümetin açıkladığı "Sektörel Dönüşüm Programı"na ilişkin, "Bu programı bizler için çok önemli bir başlangıç, hükümetimizin bakış ve vizyonunda yeni bir dönem olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, TÜİK'e göre eylül ayında ihracatta 13,6 milyar dolarla yüzde 4,6 arttış sağlandığını, ithalatın ise 20,5 milyar dolarla yüzde 0,2 gerilediğini, TİM ekim ayı ihracatı ise 12,6 milyar dolar olduğunu belirterek, ihracat rakamlarındaki artış oranlarının düşük olmasına rağmen tarihinin en yüksek eylül ve ekim ayı ihracatlarını gerçekleştirildiğini söyledi.

İhracat artışının düşük olmasının, AB'deki ekonomik büyümenin yavaşlaması ve çevremizde yaşadığımız olumsuzluklardan kaynaklandığını kaydeden Zeytinoğlu, ayrıca AB Merkez Bankası'nın yeni tedbirleri açıklamasının da konjonktürü etkilediğini ifade ederek, ihracatın ithalatı karşılama oranının artmasına rağmen hala düşük olduğunu vurguladı.
Zeytinoğlu, Reel Efektif Döviz Kuru endeksinin 110-111 seviyesinde olmasının ihracatçının rekabet gücünü azalttığına dikkat çekerek, reel olarak TL'nin yüzde 10-15 kadar daha değerinin düşmesinin makul olabileceğini düşündüklerini, endeksin 100 dolayında, TL'nin ise 2,63 civarında olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
"Dış ticaret açığımızdaki gerileme ile yıllık cari açığımız da gerilemeye devam ediyor" diyen Zeytinoğlu, 48 milyar dolar cari açığın aralık ayında baz etkisi ile 46 milyar dolara düşeceğini beklediklerini kaydetti.

Zeytinoğu, petroldeki gerilemenin cari açığa olumlu etkisi olacağını, petrol fiyatlarının düşmesini fırsat olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Yıllık enflasyonun ekim ayında TÜFE'de yüzde 8,96 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Zeytinoğlu, şunları söyledi:
"Gıda hariç enflasyonun anormal yükselme göstermemiş olmasını olumlu karşılıyoruz. Ama bu durum ekonominin yavaş büyümesinin bir sonucu olarak da düşünülebilir. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 8,9, OVP ise yüzde 9,4 olarak açıklamıştı. İki tahminin birbirinden farklı olduğunu görüyoruz. Enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesini tehlikeli nokta olarak görüyoruz. Önümüzdeki ayda baz etkisi ile üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarını yukarı çekeceğini bekliyoruz. Aralık ayından itibaren yine baz etkisi ile enflasyonun tekrar gerilemeye başlayacağını umuyoruz. Petrol fiyatlarındaki azalışın, enflasyonu 2015 yılı boyunca baskılayacağı olasılık dahilindedir. Türk lirasındaki değer kaybına rağmen gelecek enflasyon oranlarının düşük seviyelerde olacağını tahmin ediyoruz."
Sanayi kenti Kocaeli'de, Türkiye genelinde olduğu gibi ihracat artış oranının geçtiğimiz yıllara göre çok düşük olduğunu, yılın ilk 10 ayında ihracattaki gerçekleşen artışın yüzde 3,2, 2012 yılında yüzde 17,7 ve 2013'de yüzde 12,1'e ulaştığını kaydeden Zeytinoğlu, yılın son aylarında Kocaeli olarak 1,6 milyar dolar aylık rakamları geçeceklerini umut ettiklerini dile getirdi.
Zeytinoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sanayiciler olarak, reel sektörün temsilcileri olarak üzerimize düşenleri yapmak istiyoruz. Türkiye'nin özellikle ihracatçı ülke olmayı başarmasını istiyoruz. Bu başarılırsa, ne cari açık, ne bütçe açığı, ne de enflasyon problemi kalır. Ayrıca, reel sektör olarak beklentimiz, devletin bürokratik işlemlerinin azaltılması ve şeffaf bir yönetimin sağlanmasıdır. Bize düşen, yapıcı eleştirilerle eylem planının daha başarılı olmasına çalışmaktır."
Zeytinoğlu, dün, Çin Devlet Başkanının, önümüzdeki 10 yılda 1, 25 trilyon dolarlık dış yatırım yapacaklarını açıklamasının, Türkiye için değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat olduğnu düşündüklerini belirtti.

Hükümetin açıkladığı "Sektörel Dönüşüm Programı"na da değinen Zeytinoğlu, "Bu programı bizler için çok önemli bir başlangıç, hükümetimizin bakış ve vizyonunda yeni bir dönem olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile