Öner, Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyardı
Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner, mantar zehirlenmelerinden dolayı vatandaşları uyardı.
Her mantar türünün insanlar tarafından rahatça tüketilmemesi gerektiğini belirten Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner, mantarın besin değeri açısından, yüksek besin maddeleri arasında olduğunu vurguladı.
Mantar zehirlenmelerinde, koma ve ölüm gibi ciddi sorunların da oluşabileceğini söyleyen Başhekim Öner “Mantar zehirlenmesi doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Mantarları zehirli veya zehirsiz olarak birbirinden ayırmak için belli bir metod ya da yöntem yoktur. Bilimsel bir yöntemle tanımlayamadığımız ve yeni kaynaklardan yenilebildiğini teyit edemediğimiz mantarların hepsi bir risk taşır.
Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise, bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm gibi ciddi sorunlar da oluşabilmektedir. Mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden zehirlenmeler konusunda bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hİzmetleri Genel Müdürlüğü'nden (UZEM-Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır. Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir" dedi.