Onlar Artık İstanbul'un En Tedirgin Sürücüleri
Türkiye'ye motosikleti sevdiren 'altın elbiseli adam' lakaplı Barkın Bayoğlu'nun geçirdiği trafik kazası, motosiklet dünyasını yasa boğarken, İstanbul'da motosiklet sürücülerinin karşılaştığı zorlukları gözler önüne serdi İstanbul'da E5, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve emniyet şeritleri motosiklet sürücüleri için en riskli geçiş noktalarının başında gelirken, araç sürücülerinin seyir halindeyken aniden kapı açmaları, zaman zaman ters istikamette otomobil kullanmaları, kimi zaman emniyet şeridine girmeleri bu riski kat be kat arttırıyor İstanbul Motorcular Kulübü Başkanı Pala: 'Araç sürücüleri öncelikle sinyal kullansınlar, seyir halindeyken tükürmek için otomobilin kapısını açmasınlar, kollarını camdan çıkarmasınlar. Motosikletle seyir halinde olan bir sürücü için bu ani hareketler risk taşıyor ve tedirginlik yaratıyor' İstanbul Motorcular Kulübü Başkan Yardımcısı Oylum: 'İstanbul'da motosiklet sürücülerinin en dikkatli olması gereken yer E5. Köprü gişelerinden sanki kapandan çıkar gibi bir anda hızlanmaları, şerit değiştirmeleri, akrobatik hareketler yapmaları, emniyet şeridine birden girmeleri de motorcuları korkutuyor ve riske atıyor. Yol kenarlarında yapılan çim sulamaları emniyet şeridine sıçrıyor. Bu da viraj dönüşlerinde motosikletin kaymasını ve fren riskini arttırıyor'
Motosiklet dünyasının ünlü isimlerinden 'altın elbiseli adam' lakaplı motosiklet uzmanı Barkın Bayoğlu'nun önceki gece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde motosikletiyle seyir halindeyken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi, motosiklet dünyasını yasa boğdu.
Motosiklet konusunda uzman Bayoğlu'nun yaşadığı bu kaza, İstanbul'da motosiklet kullanmanın zorluklarını gözler önüne serdi. Motosiklet sürücüleri sosyal medyada bir taraftan Bayoğlu'nun vefatından duydukları üzüntüyü paylaşırken, diğer taraftan da tedirginliklerini dile getirdi.
İstanbul Motorcular Kulübü Başkanı Uğur Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayoğlu'nun hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü ifade ederek, 'Bu kazada profesyonel bir insan hayatını kaybetti. O bu kazayı yaşayabiliyorsa, yapabilecek bir şey yok. Bayoğlu hem eğitmen hem de bu işin piri olan bir insan. Araç sürücüleri bilinçlenmedikçe, motosiklet sürücüleri olarak istediğimiz önlemi alalım, hiçbir işe yaramıyor.' diye konuştu.
Pala, özellikle köprü geçişlerinin motosiklet sürücüleri açısından riskli olduğunu ifade ederek, 'Köprüdeki rüzgar, araç sürücülerinin ayna kullanmaması, yanımızdan bir aracın süratli geçişi bile kazaya sebebiyet veriyor.' dedi.
Motosikletin araba gibi sürücüyü korumadığını, daha riskli bir araç olduğunu, kimi zaman ekipmanın da fayda etmediğini dile getiren Pala, İstanbul trafiğinde yüzbinlerce motorun seyir halinde olduğunu, yılda 3-5 bin kazanın meydana geldiğini ve bu kazalarda 500-1000 arasında motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiğini söyledi.
Motosikletlere serbest olan emniyet şeridinin, yasak olmasına rağmen araç sürücüleri tarafından kullanıldığını ve bu nedenle çok sayıda trafik kazasının meydana geldiğini aktaran Pala, E-5'te otomobil sürücülerinin trafik yoğunluğundan kaçmak isterken de motosiklet sürücüleri açısından risk yarattıklarını belirtti.
Araç sürücülerinin trafikte daha dikkatli olmalarını istediklerini ifade eden Pala, 'Araç sürücüleri öncelikle sinyal kullansınlar, seyir halindeyken tükürmek için otomobilin kapısını açmasınlar, kollarını camdan çıkarmasınlar. Motosikletle seyir halinde olan bir sürücü için bu ani hareketler risk taşıyor ve tedirginlik yaratıyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Barkın Bayoğlu'nun hayatını kaybetmesinin, İstanbul trafiğini de olumsuz yönde etkileyeceğine inandığını dile getiren Pala, 'Trafik artacak çünkü insanlar 'canımdan olacağıma, arabayla giderim' diyecek, aynı yola arabayla çıkacak. Otomobilin hacmi motosiklet ile bir değil. Bin kişinin motorla değil de arabayla trafiğine çıktığını düşünün, bu da iyi sonuçlar doğurmayacak.' diye konuştu.
- Ekipman zorunluluğu önerisi
İstanbul Motorcular Kulübü Başkan Yardımcısı Tolga Oylum da hem otomobil hem de motosiklet sürücüsü olduğunu ancak motosiklet kullandığı için otomobilini tedirgin sürdüğünü dile getirdi.
Bu duyguyu otomobil kullanıcılarına yaşatmak istediğini ifade eden Oylum, 'Otomobil sürücüleri ilk önce trafikte motosikletin arkasında gezdirilsin, trafikteki o korkuyu alsın. Bir çukur kadar değerimiz yok. Motosikleti hep tedirgin kullanıyoruz. Devletin belirlediği bazı kurallar var, onlara uyarak gitmeye çalışıyoruz. Ama otomobil sürücüleri bunları önemsemeyip 'ne işin var orada' ya da bir şeritte giderken korna çalıp 'çek kenara' demeleri... Motosiklet sürücülerine önem verilmediğini biliyoruz.' diye konuştu.
Otomobil sürücülerinin sinyal vermeden, aynaya bakmadan şerit değiştirdiğini, ansızın kapı açtığını anlatan Oylum, motosiklet sürücülerine 'Motosiklet sürücüleri trafiğe ekipmansız çıkmasın. Kask, mont, eldiven, mont giysinler. Vücudun kırılabilecek, darbe alabilecek en hassas bölümlerini koruyacak giysileri tercih etsinler. 10 bin liralık motor alıp, sadece kask alabiliyorsan, 9 bin liralık motor al ama ekipmanını tam al.' tavsiyesinde bulundu.
Motosiklet sürücülerinin kendilerini daha iyi koruyabilmeleri adına kask zorunluluğu dışında ekipman zorunluluğu getirilmesini istediklerini dile getiren Oylum, 'Bugün airbag, ABS, emniyet kemeri olmayan araç üretilmiyor. Motosiklet sürücülerinin montsuz, kasksız, dizliksiz, eldivensiz trafiğe çıkmamaları için de bir yasa hazırlansın. En azından bu yasağın olduğunu bilerek kendimizi koruyalım.' dedi.
Oylum, özellikle tatil beldelerinde motosiklet kullanımına özen gösterilmediğini, sürücülerin güneş gözlüğü, şortla, kasksız motosiklet kullandığını, ekipmanın geri planda bırakıldığını ancak dört mevsim kullanılması gerektiğini vurguladı.
İstanbul'da motosiklet sürücüleri için en riskli noktalara değinen Oylum, 'İstanbul'da motosiklet sürücülerinin en dikkatli olması gereken yer E-5. Otomobil sürücülerinin köprü gişelerinden sanki kapandan çıkar gibi bir anda hızlanmaları, şerit değiştirmeleri, akrobatik hareketler yapmaları da motorcuları korkutuyor ve riske atıyor. Otomobil sürücülerinin emniyet şeridine birden girmeleri de risk oluşturuyor. Yol kenarlarında yapılan çim sulamaları emniyet şeridine sıçrıyor. Bu da viraj dönüşlerinde motosikletin kaymasını ve fren riskini arttırıyor.' diye konuştu.
Araç sürücülerine de seslenen Oylum, 'Bizim klasik bir sözümüz var motosikletleri fark edin. İnsanlar daha fazla kazaya sebep olmasınlar. Motosikletin araç olarak kullanılması gerekiyor ama korkuyla buna bakmamak lazım. Sosyal medyadaki yorumlara baktığımda insanların tedirginliklerini görüyorum.' dedi.