Hatay Antakya’da yasayan Ibrahim-Medine Avci çiftinin 14 çocugu dünyaya geldi. Bugün 75 yasinda olan baba Ibrahim ve 70 yasindaki anne Medine Avci, zor kosullarda güçlüklerle, binbir emekle çocuklarini büyütüp yetistirdi. Okuma yazma bilmeyen anne ve ilkokulu bitirebilmis babanin tüm çabasi, geçinebilmenin yaninda çocuklarinin egitimi oldu. Yas araliklari az olan çocuklarini okutabilmek için büyük gayret sarf eden Avci Çifti, aradan geçen mücadele dolu uzun seneler sonrasi emellerine ulasmayi basardi.
Anne ve baba okuyamadi, çocuklari egitim kurumlari açti
Avci çiftinin, üniversite mezunu çocuklarindan her biri zaman içerisinde çesitli sektörlerde önemli mevkilerde is hayatina atildi. Farkli sehirlerde 17 subesi bulunan Radikal Egitim Kurumlarinin sahibi Erdal Avci, Teknokent Koleji sahibi is adami Emrullah Avci, KYK Sube Müdürü Heysem Avci, Maliye Uzmani Hüseyin Avci, yurt disinda otel isletmeciligi yapan is adami Zeynel Avci ve Hasan Avci ile diger kardesler, anne ve babalarinin gurur kaynagi oldular.
Baba ocagina bayram ziyareti
Hatay’da ve farkli sehirlerde yasayan Avci kardesler, her bayram oldugu gibi bu Ramazan bayraminda da baba ocaginda bir araya geldiler. Gurur yasattiklari anne ve babalarinin elini öperek, bayramlasip hasret giderdiler.
14 çocuk, 40 torun sahibi olmakla büyük mutluluk yasadigini ifade eden anne Medine Avci, çocuklarini büyütürken yasadigi zorluklari anlatti. “Eskiden maddi ve manevi bir destek bulamiyorduk. Zorluk çektik tabi ki ama pisman degilim, çok mutluyum. Çalistik, çabaladik, yorulduk ama degdi. Eskiden çesme yoktu, dereden getiriyordum suyu. Disarida isitiyordum, elimde çamasir yikiyordum. Daga gidip odun da topladim, pamuk toplamaya da gittim, yani her isi yaptim. Erkekler büyüdügünde, küçülen kiyafetleri, küçük çocuklarima veriyordum. El makinam vardi, onunla kiyafetleri dikerdim” dedi.
Baba Ibrahim Avci ise kendisinin okuyamadigi için pisman oldugunu bu yüzden çocuklarini okutabilmek için çok çaba gayret ettigini söyledi.
Avci, “Aklim basima geldikten yani 20 yaslarina geldikten sonra okuyamadim diye pisman oldum. Ben o zamanlarda ‘Allah izin verirse çocuklarimi okutacagim’ dedim. Çok sükür, evlatlarimin her biri üniversite, yüksek okul mezunu. Hepsi is sahibi, herkesin evi barki var. Bütün çocuklarimin dogum günlerini, hangi ayda, yilda hepsini biliyorum.” diye konustu.
Radikal Egitim Kurumlari sahibi olan oglum Erdal Avci ile ilgili anisini paylasan baba Ibrahim Avci, “Erdal’i bazen azarladim. Okudugu üniversitede kalmasini istiyordum fakat o mezun olduktan sonra ayrildi. Bir ögretmeni vardi kendisine dedim ki ‘Ben Erdal’dan memnun degilim. Kalsaydi ögretim üyesi olur, doçent ya da profesör olarak devam ederdi’. O da bana ‘Erdal öyle küçümsenecek biri degil. Subeleri olan egitim kurumu var, matematik kitaplarinin yazari oldu Erdal’ dedi.
‘Öyleyse tesekkür ediyorum, o da güzel bir sey’ dedim. Erdal olsun, diger evlatlarim olsun her biriyle ayri ayri gurur duyuyorum” dedi.
Avci kardeslerden KYK Sube Müdürü Heysem Avci da, ciddi zorluklar yasadiklarini ama genis ailenin güzel oldugunu belirterek, “14 çocuklu ailenin ortancasi yani 7. çocugum. Erkek çocuklarin da besincisiyim. Ailede ilk üniversite okuyan ben oldum, sonrasinda hep birbirimizi destekleyerek okuduk. Ciddi zorluklar yasadik. 16 metrekarelik iki odada toplam 16 kisi yasadik. Düsünün yatarken biri digerinin üzerine uzanip yatiyordu. Annem karninda, sirtinda, çadir da bebegi pamuk toplardi. O günleri aniyoruz, ama güzel günlerdi. Ailenin birlikteligi, sofraya beraber oturulmasi onun güzelligi unutulmaz. Büyük aile zordur ama güzellikleri çok fazladir” dedi.
Onlar Okuyamadi Ama Çocuklari Gelecek Nesilleri Okutuyor
Okuma yazma bilmeyen anne, ilkokul mezunu babanin bin bir güçlükle okutup yetistirdigi 14 çocugu, bugün egitimden turizme farkli sektörlerde önemli mevkilerde is sahibi oldu. Ramazan Bayrami sebebiyle Hatay’da baba ocaginda bir araya gelen Avci kardesler, gurur yasattiklari anne ve babalarinin elini öperek, bayramlasip hasret giderdiler.