Onlar örnek oldu, darısı minibüs ve otobüs şoförlerinin başına (Özel)

Dünyada her yıl 1,2 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu rakam terörden ya da salgın hastalıklardan ölenlerin sayısından çok daha f

Dünyada her yıl 1,2 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu rakam terörden ya da salgın hastalıklardan ölenlerin sayısından çok daha fazla. Antalya'da ise her gün 220 bin üzerinde insan toplu taşıma araçlarından yararlanıyor. Antalya nüfusunun 4'te biri canını toplu ulaşım sürücülerine emanet etmiş durumda. Antalya Valiliği, 2 yıl önce başlattığı ve toplu taşıma sürücülerinin AB standartlarında eğitimini sağlayan 'LLL Driver' adlı projede sona yaklaştı. Şehirdeki toplu taşıma sürücülerine yol güvenliği, İngilizce ve iletişim becerilerini geliştirme eğitimi verilecek. Projenin ilk taliplisi ise Antalya Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir, yeni servise koyduğu çevre dostu otobüslerin sürücülerinin eğitimden faydalanması için talepte bulundu. Yetkililer ve vatandaşlar eğitimlerin sürekli şikayet konusu olan otobüs ve minibüs şoförlerine de uygulanmasını istiyor.

Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinasyon Merkezi tarafından kısa adı LLL Driver olan Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Projesi kapsamında şoför eğitimlerine başlandı.

İtalya, Yunanistan ve Slovakya'dan 3 Avrupalı ortakla birlikte yürütülen proje; toplu taşıma sürücülerinin yol güvenliği, İngilizce ve iletişim becerileri konularından AB standartlarında eğitilmelerini amaçlıyor. Dedeman Otel'de başlayan, 4 gün 30 saat sürecek eğitimler ilk etapta 25 doğa dostu otobüs sürücüsü faydalanacak. Sürücüler yol güvenliği konusunda hız limitlerine niçin uymaları, neden ayakta fazla yolcu almamaları gerektiği, yolcu ile münakaşaya girmeden soruna nasıl çözüm üretmeleri gerektiği gibi konularda eğitim alacak. Eğitimler, Slovakya'da eğitici eğitimi alan 2'si yabancı 4 eğitmen tarafından verilecek. Yol güvenliği eğitimini Antalya Trafik Denetleme Şube Müdürü Aşır Sakik, pratik İngilizce eğitimini Sera Tilkioğlu, iletişimin temel öğeleri, etkili iletişim becerileri, kültürlerarası iletişim, çatışma yönetimi gibi ana başlıkları içeren İletişim Becerileri dersini ise iletişim uzmanı Tunahan Atçılar verecek.

Projenin koordinasyonunu üstlenen Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinasyon Merkezi Genel Koordinatörü Baki Karaçay, eğitim alan sürücülerin yol güvenliği konusunda AB'nin ne tür standartlar geliştirdiğini, hizmet kalitesini iyileştirmek için neler yapmaları gerektiğini öğreneceklerini söyledi. Dünyada her yıl 1,2 milyon insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, kaza sonrası rakamların da buna eklendiğinde bilançonun katlandığını anlatan Baki Karaçay, "Dolayısıyla yol ve trafik güvenliğinin, hizmet kalitesinin artırılmasında yapılacak her çalışma sadece bizi değil, dünyadaki insanların yaşam standardının iyileşmesi ve bu yaşamı tehdit eden problemin önüne geçilmesi adına adım teşkil edecek. Bizim için küçük bir adım ama bir tek insanın hayatının kurtulmasına dahi katkıda bulunsak önemli bir yol kat etmiş oluruz." dedi.

Yol güvenliği konusunda AB'nin çeşitli laboratuvar ve grup çalışmalarına yönelik belirlediği standartlar bulunduğuna değinen Karaçay, "Örneğin araca neden ayakta çok yolcu alınmaması gerekiyor. Ne kadar hızda gittiğinde araç virajı alırken ayaktaki yolcular merkez kaç kuvveti sebebiyle aracın devrilme riskini artıyor. Bu gibi şeyler bilinmez, belirsiz olmaktan çıkıp sürücülerimizin bilgi dağarcıklarında tespit edilebilir hale gelecek. Hız standartlarına, ayakta yolcu miktarına uyacaklar. Bunun hukuki sonuçlarını öğrenecekler. Biz de kurallar yasaklar şeklinde verildiği için onların gerisindeki nedenleri öğrenecekler. O kural konması bile kendisi farkındalık sayesinde o kuralı uygulayan olacak. Örneğin cep telefonuna mesaj yazan insanın dikkati kaç saniye bloke oluyor. Video görüntüleri ile 3 saniyede sürücünün öndeki araca çarpabildiğini seyredecekler." diye konuştu.

Bu projenin Antalya Büyükşehir Belediye si dışında otobüs, minibüs ve taksi şoförleri tarafından da sahiplenilmesini arzu ettiklerini vurgulayan Karaçay, hedef kitlelerinin toplu taşıma sürücüleri olmasına karşın her gün hizmet alan 220 binin üzerinde insana daha fazla faydası olacağını söyledi.

Karaçay, 2 yıldır eğitim materyalleri hazırlanarak eğitici eğitimlerini verildiği LLL Driver projesinin kasım ayında sona ereceği bilgisini verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile