Açıldığı günden bu yana Eskişehir’de zihinsel engelli bireyler ve aileleri için bir umut olan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelli Montaj Atölyesi kısa süre içinde gösterdiği başarı ile ön plana çıkıyor. 38 engelli birey bu merkezde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan gelen de monte parçaları birleştirerek, hem fiziksel becerilerini geliştiriyorlar hem de sosyal yaşama dahil oluyorlar. Engelli bireyler fabrikalardan gelen alt menteşe, ayarlı ayak, fan motoru, köşe koruyucu, germe kapak, boşaltma yatağı ve gövdesi, koku filtresi, ray, kapı durdurucusu, su deposu ve filtresi, conta parçalarının montajını gerçekleştiriyorlar.
400 parçadan 1 milyon 400 bin parçaya
Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne kayıtlı olarak Montaj Atölyesi’ne, gerekli kursları, eğitimleri tamamlayarak gelen zihinsel engelli bireyler, ilk dönemde haftada 400 adet parça montajı gerçekleştirirken bu rakam 2016 yılı içinde 1 milyon 400 bine ulaştı. Engelli ve dezavantajlı gruplara ilişkin politikaların toplumla bütünleştirici nitelikte olmasının önemini belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, aylık 100 bin parçanın çok üzerinde montaj gerçekleştirildiğini kaydetti.
Başkan Ataç, “Çocuklarımız ilk günden bu yana büyük bir emeğin sonucu olarak kendilerini her alanda geliştirme fırsatı buldular. Tepebaşı Belediyesi, İŞKUR İl Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi ve Arçelik Buzdolabı İşletmesi işbirliğinin bir ürünü olan merkez 9 farklı firmanın 20 çeşit malzemesini üretiyor. Merkezde 38 engelli birey bir yandan öz bakım becerilerinin geliştiriyor bir yandan da sosyal aktiviteler ile kent yaşamına aktif biçimde katılıyorlar. Toplum için de normalleştirici olması yönünden büyük anlam taşıyor. Son yıllarda engelli çalışmalarımızla ilgili pek çok ödül aldık. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Merkezde istihdam edilen engelli bireyler, aynı zamanda çeşitli etkinlikler de yapıyor. Cuma günleri maket yapımı etkinliğine katılan bireyler, pazartesi ve çarşamba günleri de spor yapıyorlar. Ayrıca, Yaşam Köyü’nde bulunan Beceri ve Sanat Atölyesi’nde seramik, cam ve ebru ile uğraşarak eğlenceli anlar yaşıyorlar. Fizyoterapi merkezinde de el ve parmak egzersizleri ve diğer uzuvların kullanımının geliştirilmesine dönük hareketler fizik tedavi uzmanı eşliğinde düzenli olarak yapılıyor. Eğitim çalışmaları ise temel düzeyde sosyal ilişkiler kurmaları ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Kendi ve çevresindeki insanların isimlerini yazabilmeyi, temel düzeyde matematik bilgilerini öğreniyorlar.
'Onlar Yapamaz' Diyenlere İnat Başardılar
Tepebaşı Belediyesi İbrahim Ethem Kesikbaş Engelli Montaj Atölyesi’nde istihdam edilen zihinsel engelli bireyler ‘Onlar yapamaz’ diyenlere inat inanılması güç başarılara ulaştılar.