Uzman Op. Dr. Aslı Alay, “Tedavisi olan bu hastalığın sizi ve eşinizi esir almasına izin vermeyin. Ana sorun cinsellikle ilgili eksik, yanlış bilgiler olup toplumda, özellikle bizim gibi cinsel eğitimin verilmediği kültürlerde daha sık görülür. Yani vajinismus tedavisi size doğru bilgileri anlatmak, bilinçaltınızdaki saplantılardan kurtulmak ile başlar” dedi.
Vajınismus tanısını koymadan önce her kadının jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Aslı Alay, “Anatomik bir sorun olmadığı tespit edilmelidir. Vajinismus ön tanısı ile gelen kadına jinekolojik muayene sırasında daha dikkatli davranılmalı, vajınismus deneyimi olan kadın doğum hekimlerince yapılmalıdır. Böylece vajinismuslu birçok kadına yapılan cerrahi işlemler, anestezi altında ilişkiye girme gibi yanlış müdahaleler engellenmiş olur. Bu yanlış ve bilimsel dayanağı olmayan uygulamalar kadınları daha da yalnızlaştırır ve tedavisi olmayan bir hastalıkları olduğunu düşündürür” diye konuştu.
Alay, “Vajınismusta vajinadaki kasların istemsiz kasılması söz konusudur. Aslında kadın cinsel birleşmeyi istemekte, ama partnerini itmesi veya vajinadaki kasların kasılması tamamen istem dışıdır. Kontrol edilemeyen bir şeyler vardır sanki bedenini yönetememektir. Bu durum çiftleri o kadar rahatsız etmektedir ki hem kadın hem erkek cinsellikten soğumakta, isteksizlik gelişebilmektedir. Bazen bu yaşam şekli kabul edilir ve çiftler uzun yıllar ilişkiye girmeden yaşayabilirler. Ama geçen zamanla birlikte bir bebek hayali kurulur. Aslında bu istek bir hayal değildir. Çünkü vajinismus tedavisi olan, anatomik bir bozukluğun olmadığı bir hastalıktır. Önemli olan doğru yerlere başvurmanızdır” ifadelerini kullandı.
Nasıl tedavi edilir?
Op. Dr. Alay, “Öncelikle vajınismus deneyimi olan kadın doğum hekiminiz tarafından anatomik yapınız kontrol edilir. Bu muayenede spekulum kullanılmaz, canınız yanmaz, kısa sürer, endişelenmeyin, hekiminize güvenin. Güven korkularınızı azaltır. Bilişsel terapi: yanlış bilgilerden sizi kurtarmak, kadın genital sisteminin anatomik yapısı konusunda sizi bilgilendirmekten oluşur. Davranışsal tedavi: öğrendiklerimizi artık uygulayabiliriz. Ama çok hızlı değil, adım adım ilerlemek gerekir. Pratik dersler ve ev ödevleri can yakıcı, ağrı verici değildir. Kişiye özeldir. Tedavi süreci genellikle haftada 1-2 seans olup 3-4 seansta tedavi tamamlanır. Vajınismusa alışmayın, kanıksamayın” şeklinde konuştu.
Op. Dr. Aslı Alay Açıklaması 'Vajinismus Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır'
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, vajinismusun her kadına göre farklı uygulanan yöntemlerle tedavi edilebilecek bir hastalık olduğunu söyledi.