Op. Dr. Duygu Güzel Açiklamasi 'Serviks Kanseri Asi Ve Düzenli Tarama Ile Önlenebilir Bir Hastaliktir'

Op. Dr. Duygu Güzel Açiklamasi 'Serviks Kanseri Asi Ve Düzenli Tarama Ile Önlenebilir Bir Hastaliktir'

Manisa Sehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel, erken tani ile serviks (rahim agzi) kanserinin önlenebilecegini belirterek hastaliktan korunma yollarini anlatti.

Manisa Sehir Hastanesi Manisa Sehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Hekimi Op. Dr. Duygu Güzel, "Serviks Kanseri için Alinacak Önlemler ve Tarama Programlari" ile ilgili açiklamalarda bulundu. Hastaligin kadinlarda en sik görülen dördüncü kanser türü oldugunu belirten Op. Dr. Güzel, Serviks (rahim agzi) kanseri kadinlarda dünya genelinde en sik görülen 4. Kanserdir. Rahim agzindaki hücrelerin kontrol disi çogalarak kansere dönüsmesi ile meydana gelir. Diger kadin kanserlerine kiyasla daha genç yasta görülmektedir. Genetik geçisli degildir. Olgularin tamami HPV denilen bir virüs nedeniyle gelisir. HPV genellikle cinsel iliski sirasinda ciltten cilde temas yoluyla bulasir. Serviks kanseri için en önemli risk faktörleri; erken yasta cinsel aktiviteye baslamak, birden fazla cinsel partner sahibi olmak, sigara ve bagisiklik sisteminin baskilandigi durumlardir. Olgular genellikle asemptomatiktir ve herhangi bir sikayetleri yoktur. Bu grup genellikle tarama testleriyle tani almaktadir. Ileri evrelerde ise hastalar anormal vajinal kanama, iliski sonrasinda kanama, kötü kokulu akinti ve pelvik agri gibi sikayetler ile basvurmaktadir. HPV testi, Pap-smear testi ve gereginde yapilan kolposkopi ve leep konizasyon gibi islemler ile hastaligin önlenmesi ve erken tani mümkündür. Serviks kanserinin önlenmesinin en etkili yolu HPV asisidir ve düzenli tarama testlerinin yapilmasidir. 25 yasinin altinda sadece Pap-smear testi, 25 yas üzerinde ise HPV testi ve gerekirse Pap-smear ile tarama yapilmaktadir. HPV asisi 11 yasindan itibaren kiz ve erkek çocuklarina ve eriskinlere yapilabilir. 15 yasindan küçüklere 2 doz, 15 yas ve üzerinde ise 3 doz, kas içine yapilmasi önerilmektedir. HPV ile enfekte olan bireylerin de asilanmasi önerilmektedir” dedi.



"Serviks kanseri asi ve düzenli tarama ile önlenebilir bir hastaliktir"

Hastaliga tani konulmasi sonrasi baslayan süreç hakkinda da bilgi veren Güzel, “Hastalar tani konulduktan sonra pelvik muayene ve görüntüleme ile degerlendirilir. Tek bir tedavi seçenegi yoktur. Erken evrede cerrahi ile tamamen tedavi edilebilmektedir. Ileri evrede ise kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi seçenekleri ön planda düsünülebilir. Sonuç olarak serviks kanseri asi ve düzenli tarama ile önlenebilir bir hastaliktir. Tüm kadinlara yillik jinekolojik muayene ve doktorunuzun önerdigi siklikta HPV ve Pap-smear testi ile tarama yaptirmasini ve pelvik agri ve anormal kanama gibi sikayetleri göz ardi etmemesini öneriyoruz. Unutmayalim ki erken tani hayat kurtarir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile