Op. Dr. Kurtulus Açiklamasi 'Miyopinin Ilerleme Hizi Azaltilabilir'

Op. Dr. Kurtulus Açiklamasi 'Miyopinin Ilerleme Hizi Azaltilabilir'

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Umut Can Kurtulus, çagin sorunu miyopinin gün geçtikçe arttigini vurgulayarak, “Göz sagligini destekleyecek yiyeceklerle beslenmek, aydinlik ortamlarda vakit geçirmek, gözleri kasimamak, cisim ya da kitaplara çok yakindan bakmamak, cep telefonu ve tablet gibi cihazlarla geçirilen vakti azaltmak miyopinin ilerlemesini engelleyebilir ya da ilerleme hizini azaltabilir” dedi.

Miyopinin gözün yapisinin normalden uzun olmasi nedeniyle yakini iyi görebilirken uzagi net görememek olarak tanimlandigini belirten Medical Park Adana Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Umut Can Kurtulus, bilgilendirmede bulundu. Miyopinin çogunlukla okul çaginda belirti vermekle birlikte 30’lu yaslara kadar ilerleyebildigine dikkat çeken Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Umut Can Kurtulus, “Teknolojik araç gereç kullanimindaki artislar nedeniyle 2050 yilinda dünya nüfusunun yarisinin miyop olacagi öngörülmektedir” diye konustu.



“Televizyona çok yaklasiyorsaniz dikkat”

Miyopi belirtilerine deginen Op. Dr. Kurtulus, bunlarin gözleri kisarak nesnelere bakmak, televizyona çok yaklasmak, sinifta arka siralardan tahtayi görememek, uzaktaki nesneleri fark edememek, çok sik göz kirpmak, gözlerini sikça ovalamak oldugunu belirtirken, bu bulgular özellikle çocuklarda gözden kolaylikla kaçabilecegi için çocuklarin herhangi bir sikayeti olmasa da göz kontrollerinin düzenli olarak yapilmasinin büyük önem arz ettigini ifade etti.

Dr. Kurtulus, genetik nedenler, büyüme çagi, okul hayati, günes isigindan yeterince faydalanmamak, akilli telefonlar ve tabletlerle fazla vakit geçirmek gibi sebeplerin miyopinin gelisimini etkileyen baslica faktörler oldugunu belirtti.



“Miyopi engellenebilir mi?”

“Günümüzde degismis olan yasam sartlari ve sehirlesme sonucunda dis ortamda geçirilen sürenin azalmasi nedeniyle miyopi bir çesit pandemi durumundadir” diyen Op. Dr. Umut Can Kurtulus, miyopinin gelisimini engelleyebilecek en önemli faktörün çocuklarin her gün en az 2 saat açik havada vakit geçirmelerinin saglanabilmesi olduguna dikkat çekti.

“Aydinlik ortamlarda bulunulmali”

Op. Dr. Kurtulus, miyopinin ilerlemesini engelleyebilecek ya da ilerleme hizini azaltacak diger faktörleri ise söyle siraladi:

“Göz sagligini destekleyecek yiyeceklerle beslenmek, aydinlik ortamlarda vakit geçirmek, gözleri kasimamak, cisim ya da kitaplara çok yakindan bakmamak, belki de en önemlisi cep telefonu ve tablet gibi cihazlarla geçirilen vakti azaltmak.”

Miyopinin ilerleme hizini azaltacak tibbi yöntemler olduguna dikkat çeken Op. Dr. Kurtulus, “Bazi ilaçlarin göz damlasi haline getirilerek kullanilmasi, sadece gece boyunca göze takilan özel lensler, miyopi kontrol gözlükleri kullanilabilir” seklinde konustu.



Miyopide lazer tedavisinin yeri

Miyopinin düzeltilmesinde en sik kullanilan yöntemin gözlükler oldugunu vurgulayan Op. Dr. Kurtulus, “Bazi çocuk ve yetiskinler çesitli nedenlerle gözlük takmayi istememekte, bunun yerine kontakt lens ve lazer tedavilerine yönelmektedir. Kontakt lenslerin uzun süre kullanilmasi alerjik, enfektif ve mekanik problemlere neden olabilmektedir. Lazer tedavilerinde ise çesitli yöntemler olmakla birlikte hepsinin uygulanmasinda üç ana sart vardir. Bunlar 18 yasindan büyük olunmasi, miyopinin ilerlemesinin durmus olmasi, göz üzerinde müdahale edilecek bölgelerin kalinlik ve dayanikliliginin uygun olmasidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile