Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Hamza Hakan Türk, omurga eğriliğinin çocuk ve ileri yaştaki kişilerde görüldüğünü söyleyerek, “Bizim için önemli olan kısmı çocuklarda görülen rahatsızlıklar. Omurga eğriliklerinin değişik çeşitleri var. Bunlardan doğumsal olanlar zaten bebek doğduğu anda rahatlıkla teşhis koyup tedavisine başlayabileceğimiz rahatsızlıklar. Onun dışında, toplumda daha çok sıkıntıya neden olan 9-10 yaşlarında başlayan, sebebi belli olmayan, ilerleyen dönemlerde omurga, gövde eğriliğine bağlı ciddi sıkıntılar çıkartabilen özellikle solunum akciğer yetersizliği, duruş pozisyonu bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açan kısımdır. Bu konularda halkı daha çok bilinçlendirmemiz gerekiyor” dedi.
“KOL UZUNLUĞU, KÜREK KEMİĞİ VE OMUZ HİZASINDAN ANLAŞILABİLİR”
Op.Dr. Hamza Hakan Türk, ailelerin çocuklarında skolyoz olup olmadığını nasıl anlayacakları konusunda şunları söyledi: “Bu rahatsızlığın anlaşılmasında ailelerin ilk başta dikkatini çekebilecek mevzu, iki omuzun eşit olmaması veya hastanın üstünde bir şey yokken sırtına baktığımızda iki kürek kemiğinin birbiriyle aynı simetride durmaması. Bunlar genelde ciddiye alınmayıp atlanabiliyor. İki kolunda uzunluk farkı olan, kürek kemikleri birbirine eşit olmayan çocukların uzman bir doktor tarafından muayene edilmesinde fayda var. Bu tür rahatsızlıkların ileri evrelerinde ciddi cerrahi girişimler, büyük ameliyatlar gerekmektedir.”
“OMURGA EĞRİLİĞİ AMELİYATA GEREK KALMADAN DÜZELTİLEBİLMEKTE”
Erken tanı ve teşhisle bu tür rahatsızlıkların ameliyata gerek kalmadan düzeltilebildiğini belirten Türk, “Erken dönemde rahatsızlığın teşhis edilmesi durumunda ameliyat gerektirse bile ileride daha büyük ameliyat yapmaktansa erken dönemde daha küçük ameliyatlarla bu rahatsızlığı düzeltebilmekteyiz. Erken dönemde tespit ettiğimiz rahatsızlıklarda fizik tedavi, kas güçlendirmesi önemli. Orta seviyedeki rahatsızlıklarda da korse tedavisine başlayabiliyoruz. Daha ileri ki boyutlarda ameliyat dışında pek bir seçeneğimiz kalmıyor. Ameliyat gerekirse de doğru ve erken tanı ile cerrahi sonuçlarımız gayet başarılı olmaktadır” ifadelerini kullandı.
“SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİYLE SPORTİF FAALİYETLER ENGELLİYOR”
Süt ve süt ürünleri tüketimi ve sportif faaliyetler ile çocuklarda omurga eğriliğinin (skolyoz) önlenebileceğini vurgulayan Op.Dr. Hamza Hakan Türk, “Bu tür rahatsızlıklarda en önemli faktör genetik faktörüdür. Genetik faktöre herhangi bir önlem alma şansımız yok. Tanıyı koyduktan sonra birtakım önlemler alıyoruz ama hastalığı engelleme açısından yapabileceğimiz bir şey yok. Bunun dışında genetik olmadan da bu rahatsızlık görülebilir. Bunların önlemini almada çocuğun beslenmesi ilk sırada yer alıyor. Çocukların süt ve süt ürünlerini tüketmesi, yeni doğan döneminde anne sütüyle beslenmesi, 8-9 yaşlarındaki çocukların sportif aktivitelere katılması bu rahatsızlıkları önlemekte dikkat edilmesi gereken konular” şeklinde konuştu.
Op.Dr.Türk Açıklaması 'Çocuklarda Omurga Eğriliği Süt Tüketimi Ve Sporla Önlenebilir'
Uzmanlar, halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen skolyozun erken teşhisle tedavi sonucu ameliyata gerek kalmadan düzeltilebileceğini ifade ediyor.