OPEC'in haziran ayina iliskin petrol piyasasi raporuna göre, Amerika ve Avrupa'da yilin ilk döneminde beklenenden düsük seyreden petrol talebi, Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) ülkelerinin yillik petrol talebinin asagi yönlü revize edilmesine neden oldu. Ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda kisitlamalarin hafifletilmesi, Amerika ve Avrupa'da nisan ayina iliskin olumlu veriler, hareketliligin artmasi ve sinirlarin açilmasi gibi gelismeler ilk yaridaki olumsuz gelismeleri telafi ederek yilin ikinci yarisi için talep beklentilerinin artmasina yol açti.
Bu nedenle bu yil OECD ülkelerinin petrol talebinin günlük 2 milyon 700 bin varil artacagi öngörülüyor. Bu yil yasanacak küresel petrol talebi artisinin büyük kisminin Amerika'dan kaynaklanacagi ancak yine de bölgenin petrol talebinin Kovid-19 öncesi seviyesine ulasamayacagi tahmin ediliyor.
OECD disi ülkelerin petrol talebinin ise daha çok Çin ve Hindistan kaynakli olarak günlük 3 milyon 300 bin varil artmasi bekleniyor. Bu bölgelerde yasanacak saglikli bir ekonomik toparlanmanin, sanayinin petrol tüketimini ve petrokimyasal maddelere talebi de destekleyecegi öngörülüyor.
Bu kapsamda OPEC ham petrolüne talebin bu yil yaklasik 27 milyon 700 bin varil seviyesinde gerçeklesmesi bekleniyor.
Küresel petrol talebinin ise bu dönemde günlük bazda yaklasik 6 milyon varil (yüzde 6,57) artarak 96 milyon 580 bin varile ulasacagi tahmin ediliyor.
- OPEC'in petrol üretimi mayista artti
Rapora göre, küresel petrol arzi geçen ay bir önceki aya kiyasla günlük 630 bin varil artarak yaklasik 93 milyon 670 bin varil oldu.
OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise söz konusu dönemde, 390 bin varil artarak yaklasik 25 milyon 460 bin varil seviyesinde gerçeklesti. Böylece, OPEC'in küresel petrol üretimindeki payi mayista yüzde 0,2 artarak yüzde 27,2 oldu.
Bu dönemde OPEC içinde ham petrol üretimi en fazla Suudi Arabistan'da artarken, en büyük düsüs Nijerya'da görüldü.
Günlük üretim geçen ay bir önceki aya göre Suudi Arabistan'da 345 bin varil artis gösterdi, Nijerya'da 72 bin varil geriledi.
OPEC disi ülkelerde günlük petrol üretimi ise ayni dönemde 240 bin varil artarak 68 milyon 210 bin varil seviyesinde gerçeklesti.
Öte yandan, dünya genelinde sondaj kulesi sayisi, mayista bir önceki aya göre 74 adet artarak 1370 oldu. Bu kulelerden 360'i OPEC üyesi ülkelerde bulunuyor.
OPEC, Bu Yil Küresel Petrol Talebinin Günlük 6 Milyon Varil Artacagini Öngörüyor
Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel petrol talebinin bu yil geçen yila göre günlük yaklasik 6 milyon varil artisla 96 milyon 580 bin varil olarak öngördügünü açikladi.