'Operasyonlar dursun, PKK silah bıraksın'

Diyarbakır'daki 99 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Adalet ve Çözüm Girişimi, ortak açıklama yaptı; 'Operasyonlar durmalı. PKK eylemsizlik kararı almalı' dedi. Batman'da faaliyet gösteren 83 sivil toplum kuruluşundan da çağrı geldi.

  Diyarbakır ' daki 99 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Adalet ve Çözüm Girişimi , ortak açıklama yaptı ; " Operasyonlar durmalı . PKK eylemsizlik kararı almalı " dedi . Batman ' da faaliyet gösteren 83 sivil toplum kuruluşundan da çağrı geldi . Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ( DTSO ) önünde toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu , yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 3-4 gündür bir araya gelerek toplantılar düzenlediklerini söyledi .

Bu süre içerisinde bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamaların tamamen onların düşüncesi olduğunu belirten Ensarioğlu , basında yer alan sivil toplum kuruluşlarının tehdit edildiğine dair haberlerin kesinlikle gerçek dışı olduğunu belirtti .

Ensarioğlu , " Kürt sorununun , Cumhuriyet ' in kuruluşundan bugüne Türkiye ' nin temel sorunu olduğunu " savunarak , demokrasi dışı yöntemlerin çözüm aracı olarak kullanılmasının , büyük acıların yanında ekonomik , siyasal ve sosyal krizlere de neden olduğunu ifade etti .

Ensarioğlu , " Son bir yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen Ergenekoncu ve milliyetçi çevrelerin kışkırtması ile somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmiştir . Türkiye , toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmemesi , Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce , ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmaması , seçme ve seçilme sisteminde düzenlemelerin yapılmaması , hazırlanan Anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmaması , Habur ve Mahmur ' dan gelenlerin , çocukların , siyasetçilerin , seçilmişlerin , emekçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkarmıştır . Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir . Her türlü operasyonlar durmalı , PKK eylemsizlik kararı almalıdır " dedi .

Ensarioğlu , açıklamanın ardından gazetecilerin " tüm dinamiklerden kastının ne olduğu " yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı : " Tüm dinamiklerden kastımız şudur . Tüm dinamiklerde kastımız MHP ' dir , BDP ' dir de . . . Yani bu sorunun çözümünde etkin rol oynayacağına inandığımız reel olarak inandığımız ne varsa bunu dillendirmek istemiyoruz . Biz arkadaşlarımızla bu metin üzerinde çok tartıştık . Herkesin hassasiyetini ve herkesin fikrini alarak ortaklaşacağımız bir metin hazırlamaya çalıştık . Tabiki herkesin kendine ait fikirleri biraz daha farklı olabilir . Ama tüm toplumu ifade eden bir metni hazırlamak için de tartışmak gerekir . Bu metne imza atmayan bir veya iki sivil toplum kuruluşu var . Metinde değişiklik yapılmadı . Burada toplumun vicdanını ve sesini ortaya koyan bir açıklamayı bana göre herkesin dikkate alması gerekiyor . Neticede kim neyi niçin yapıyorsa toplum için yapıyor . Toplumun da düşüncesi beklentileri budur . Biz taleplerimizi bu şekilde ifade ediyoruz , herkesin dikkate almasını bekliyoruz " dedi .

Bir çağrı da Batman ' dan

Batman ' da faaliyet gösteren 83 sivil toplum kuruluşu ( STK ) yaptığı ortak basın açıklamasında , PKK ' nın silahlı eylemlerine son vermesini , askeri operasyonların durdurulmasını istedi .

Kentteki 83 sivil toplum kuruluşu temsilcileri , Gülistan Caddesi ' ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı . Batman Barosu Başkanı Yusuf Tanrıseven , temsilciler adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu . Tanrıseven , kutsallaştırılmış hiçbir amacın , insan yaşamından daha değerli olmadığını vurguladı .

Tabiiyeti , dini , devleti , örgütü ve amacı ne olursa olsun yaratılmışların en kutsalı olan insanın ve hayatının hiçe sayıldığı bir düzen istemediklerini ifade eden Tanrıseven , Kürt ve Türk gençlerinin ölümünden duydukları sorumlulukla ailelerin yaşadığı üzüntüyü derinden paylaştıklarını dile getirdi .

Şiddet ortamının son bulmasını dilediklerini ifade eden Tanrıseven , şunları söyledi : " Şiddetin , özellikle masum ve yoksul ailelerde açtığı onarılmaz yaralar , çözümü daha da zorlaştırırken var olan şiddet cari sistemden beslenen bütün kesimleri oy devşiricilerini ve silah tüccarlarını sevindirmeye devam etmektedir . Bu amaçla PKK ' nın silahlı eylemlerine son vermesini , devletçe yürütülen askeri operasyonların durdurulmasını , şiddetin taraflarca hak arama yöntemi olarak kullanılmasından vazgeçilmesini istiyoruz .

Ayrıca tutuklanan Kürt siyasetçiler , Terörle Mücadele Kanunu mağduru çocuklar ve barış grubunun tutuklanması gibi , tasfiye çağrışımı yapan uygulamalara derhal son verilmesini , demokratik açılım sürecinin gerçekçi ve ön kabullere dayanmayan çözüm yollarıyla tekrar tesisini , Kürt sorununun karşılıklı diyalog , demokrasi , hukukun üstünlüğü ve insan hakları çerçevesinde çözümünün zorunlu olduğunu Türkiye kamuoyuna ilan ediyoruz . "

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri , basın açıklamasının ardından dağıldı .


CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile