Sosyal sorumluluk projeleriyle sektöründe fark olusturan Opet, yeni projesi “Dogaya Saygi” ile geçtigimiz yil yasanan orman yanginlardan olumsuz etkilenen köyler özelinde kalkinma çalismasi baslatti. Mugla iline bagli köylerde rehabilitasyon, egitim ve ekonomi alaninda çalismalar planlayan Opet, proje ile köylerin sürdürülebilir kalkinmasina destek olmayi amaçlarken, proje ilk olarak Marmaris Bayir Köyü’nde uygulandi.
Dogaya Saygi Projesi ile orman yanginlarindan etkilenen Marmaris’e bagli Osmaniye ve Bayir, Milas’a bagli Çökertme, Gökbel ve Bozalan, Bodrum’a bagli Pinarlibelen (Etrim), Irmene ve Çamlik ile Köycegiz’e bagli Otmanlar’da restorasyon, rehabilitasyon ve egitim çalismalari yapilacagi belirtildi.
“Orman yanginlari ve iklim degisikligi için farkindalik olusturuluyor”
Dogaya Saygi Projesi çerçevesindeki çalismalar; Opet’in koordinasyonunda Mugla Valiligi, Marmaris Belediyesi, Kaymakamlik, Tarim ve Orman Müdürlügü, Karayollari Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Park Müdürlügü, Kültür Turizm Müdürlügü, Çevre ve Sehircilik Müdürlügü, Milli Emlak Müdürlügü, Orman Bölge Müdürlügü, AFAD ve Müftülük gibi kurum ve kuruluslarla is birligi ile yürütülüyor. Köylerde, fiziksel degisim ve rehabilitasyon çalismalarinin yani sira yöre halkina yönelik egitim programlari düzenlenerek, ekonomik ve sosyo-kültürel gelisime de katki saglamak hedefleniyor. Ayrica yasanan orman yanginlari, iklim degisikligi ve diger dogal afetlere iliskin farkindalik olusturmak için egitim çalismalari da yapiliyor.
Ilk olarak Marmaris Bayir Köyü’nde baslayan çalismalar çerçevesinde 235 hane, 639 nüfusa sahip Bayir Köyü yeni bir çehreye kavustu. Mugla Valiligi ve tüm bagli kurum ve kuruluslar ve Marmaris Belediyesi is birligi ile yürütülen proje, ayni zamanda Mugla Sitki Koçman Üniversitesi’nin akademisyenleri ile bilimsel, mimari, arkeolojik ve iktisadi konularda danismanlik alinarak gelistirildi. Bayir Köyü ‘defne aksi’ ve ‘bal aksi’ olarak iki mimari ve yasam alani konsepti kurgulandi. Köy merkezinde bulunan ve yaslari 2000 yilin üstünde oldugu düsünülen iki ulu çinar agaci, köyün yerel tarihinde önemli yeri olan ‘Kizlar Çesmesi’ ve 1960 yilinda kurulan ve tüm gelenegi ile hayatta kalmis olan ‘Eski Yaghane’ bir bütünlük halinde tekrar ele alindi. Arkeolojik tarihte degeri olan Syrna Antik kentinin yer aldigi Bayir Köyü ayrica arkeolojik tarim teraslariyla yüzlerce yillik tarihe isik tutuyor.
Proje çerçevesinde evler, köyün ruhuna uygun olarak karakteristik bir düzenlemeyle boyandi. Ayrica köye ait bir kadin kooperatifi kurularak, kooperatif binasinda üretilen yerel ürünlerin satisa sunulabilecegi stantlar yapildi. Marmaris Halk Egitim Merkezi is birligi ile kurslar basladi.
Kurslar çerçevesinde Ingilizce, kirsal turizm etkinlikleri, turistik ve hediyelik esya yapimi, taki yapimi, el bakimi ve hijyen egitimi olmak üzere 592 saat egitim verilmesinin planlandigi belirtildi. Köyde ayrica aricilik yan ürünleri üretimi ile ilgili uygulamalar ve Kültür Bakanligi destekli ev pansiyonculugu kurslarinin da verilecegi belirtildi.
Bayir Köyü’nde düzenlenen toplantida konusan Mugla Valisi Orhan Tavli, “Kuruldugu günden bu yana egitime, sagliga, çevreye ve tarihi degerlere sahip çikarak bilinçli bir toplum olusmasina katkida bulunma vizyonuyla çalisan, ülkemizin milli akaryakit markasi Opet, faaliyet alani disinda ülkesi için emsalsiz çalismalara imza atiyor. Valiligimiz is birligi ile yürütülen Opet Dogaya Saygi Projesi ile Bayir, yeni bir çehreye kavustu” duyarliliklarindan dolayi Opet Ailesi’ne, Opet Yönetim Kurulu Kurucu Baskani Fikret Öztürk’e ve Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’e tesekkür etti.
“Bu defa, yangindan zarar gören köylerimiz için el ele verdik”
Opet olarak sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini belirten Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, “Opet’te, sosyal sorumluluk anlayisi ile toplumun nelere ihtiyaç duydugu konusunda ayrintili arastirmalar yürütmek ve bu dogrultuda projeler gelistirmek en önemli önceligimiz. Her birinin odagi toplumun öncelikli ihtiyaçlari olan, yasayan ve devamliligi olan projeler üretiyoruz. Bilinçli toplum projeleri olarak niteledigimiz bu projelerimizde, tüm uygulama adimlarina bizzat dahil olarak, sorunlara kalici çözümler sunmayi hedefliyoruz” diye konustu.
Örnek Köy Projesi ile 2005 yilindan bu yana tarihi dokuya, dogal güzelliklere ve turizm potansiyeline sahip köylerde çalismalar yaptiklarini anlatan Öztürk, “Bölgelerin ekonomik ve sosyo-kültürel gelisimine katki sagliyoruz. Bir degisim ve kalkinma projesi olan ‘Örnek Köy’ çerçevesinde bugüne kadar 6 köyde restorasyon, rehabilitasyon ve egitim çalismalari gerçeklestirdik, Çanakkale’de Arkeo-köy ve Etno-köy konsept köylerimiz disinda 8 köyü rehabilite ederek bambaska bir çehreye kavusturduk. Dogaya Saygi Projesi ile de orman yanginlarinda maddi ve manevi anlamda büyük kayiplara ugrayan köylerimiz için yerel yönetimler, yerel halk ve diger paydaslarimizla bir kez daha el ele verdik” ifadelerini kullandi.
Bayir Köyü için her sey düsünüldü
Programda adeta yeniden insa edilen Bayir Köyü için her seyin düsünüldügünü de kaydeden Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, çalismalara öncelikle köydeki 235 hanedeki 357’si erkek, 282’si kadin olmak üzere 639 kisi ile görüserek ihtiyaçlari belirlediklerini kaydetti.
Orman yanginin köyün sosyo-ekonomik altyapisi üzerindeki olumsuz etkilerinin bilimsel bir saha arastirmasi ile ortaya konuldugunu kaydeden Öztürk, “Köyün kendine özgü mimari özelliklerini korunarak, köyün içinden geçen yol, ‘bal aksi’ olarak isimlendirildi ve bu aks üzerindeki yapilar restore edildi, açik alanlar ticari kamusal alanlar olarak islevlendirildi. Köyün eski yaghanesine baglanan aks ise ‘defne aksi’ olarak isimlendirildi. Köy meydani ve yaghane arasi yol zemini arnavut kaldirimiyla kaplandi, yol boyunca ahsap küpeste yapildi. Defne aksi yürünebilir hale getirilirken ve sonunda ulasilan atil durumdaki yaghane ‘Eski Yaghane’ olarak tekrar restore edilerek canlandirildi. Çinar Meydani çagdas gereksinimler ve tarihiagaçlarin tasidigi tarihi ve kültürel önem de gözetilerek yeniden düzenlendi.
Köy meydanini tanimlayan baslica yapi olan köy camisi köyün özgün yalin mimari anlayisi içinde tekrar ele alinarak restore edildi. Köy meydanindaki kafenin alt bölümünde bulunan tuvaletler 1 engelli, 2 kadin, 3 erkek kabini olmak üzere Opet standartlarinda hijyenik tuvaletlere dönüstürüldü. Otopark ve pazar alaninda zemin düzenlemesi yapildi, yagmur kanali ve gider baglantilari yapildi. Okul binasi tamamen boyandi, Halk Egitimi Merkezi derslik alaninda iyilestirme yapildi. Köyün turizm potansiyelini artirmak amaciyla yöresel köy motifleriyle düzenlenen örnek pansiyon yapildi. Köydeki evler boyandi. Mimari düzenlemeler için köyde 65 gün boyunca 2450 kisi/gün personel çalismasi yapildi. Bunun yaninda hanimlar için ‘Bayir Köyü Güçlü Girisimci Kadinlar Kooperatifi’ kurulum asamalari tamamlandi” diyerek Bayir Köyü için her seyin düsünüldügünü kaydetti.
Oldukça renkli geçen programa Mugla Valisi Orhan Tavli, Mugla Büyüksehir Belediye Baskanvekili Cumhur Çoban, Mugla Sitki Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Marmaris Belediye Baskani Mehmet Oktay Mutlu Ayhan, daire müdürleri, paydaslar, davetliler ve köylüler katildi.
Yangindan sonra yeni çehresine kavusan Bayir Köyü’nün Muhtari Arslan Erarslan ve köy sakinleri Opet yetkililerine tesekkür ettiler.
Opet, Orman Yanginlarindan Zarar Gören Köyleri Yeniden Insa Ediyor
Geçen yil Mugla’da meydana gelen yanginlarda etkilenen köyler, Opet’in baslattigi ‘Dogaya Saygi’ projesi çerçevesinde adeta yeniden insa ediliyor. Proje çerçevesinde Mugla Marmaris’e bagli Kirsal Bayir Mahallesi yepyeni görünümüne kavustu.