Orange'ın İsrail'den Çekilme Kararı

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange'ın İsrail'den çekilme kararı, İsrailli ortağı "Partner" şirketinde "şok etkisi" yaptı.

İsrail ordu radyosuna konuşan Partner şirketinin üst düzey yöneticisi (CEO) İtzhak Benveniste, "Orange'ın üst düzey yöneticisinin (CEO) yaptığı son derece sorumsuz açıklama karşısında şoke olduk" dedi. Bu sabahtan itibaren konuyu değerlendirmeye başladıklarını ifade eden Benveniste, "Kendimiz ve müşterimiz için en iyi olanın ne olduğuna karar verip onu uygulayacağız" diye konuştu.

Fransız telekomünikasyon şirketi Orange'ın üst düzey yöneticisi (CEO) Stephen Richard, İsrailli operatör "Partner" ile iş birliklerini bitirebileceklerini açıklamıştı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Richard, "İsrail'den çekilmeyi planlıyoruz. Biraz zaman alacak ama kesinlikle bunu yapacağız. Elimde olsa yarın bırakmaya hazırım" ifadesini kullanmıştı.

Orange'ın kararına tepki gösteren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "Fransız hükümetine, bir kısmı kendisine ait olan bir şirketin yaptığı sefil açıklamayı ve sefil icraatı açıkça reddetmesi çağrısında bulunuyorum" demişti. İsrail'in kınanmasını ve boykot girişimlerini "absürt" olarak niteleyen Netanyahu, "Bu saçma dramayı affetmeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahshon da yaptığı yazılı açıklamada, Orange CEO'su Richard'dan konuya ilişkin bir açıklama beklediklerini belirtmişti.

Ayrıca İsrail'in Paris Büyükelçisi Yossi Gal'in de Elysee Sarayı ve Ekonomi Bakanlığı'yla temasa geçtiği bildirildi.

İsrail'de 2,84 milyon abonesi olan Partner telekomünikasyon şirketi, pazar payının yüzde 28'ini elinde bulunduruyor. Fransa'nın yüzde 25 hissesine sahip olduğu Orange ise 22 ülkede 150 milyon aboneye hizmet veriyor.

İsrail'de El-Hak'ın da aralarında bulunduğu 5 sivil toplum örgütünün ortak yayınladığı raporda Partner'ın Batı Şeria'da hukuksuz şekilde faaliyet yürüttüğü belirtiliyor. Raporda Orange'ın iş birliği yaptığı İsrailli operatör Partner'in, ülkedeki yasa dışı Yahudi yerleşim faaliyetlerinin kuruluşuna ve iletişim altyapısına doğrudan katkı sağladığı öne sürülüyor.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunduğu ifade ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile