Adalet Bakanlığı’nın 2015-2019 yıllarını kapsayan Yargı Reformu Stratejisi kapsamında hukukçu olmayan isimlerinde yargıda ihtisaslaşma adı altında öncelikle fikri, sınai ve ticaret mahkemelerinde hakim olarak atanabilmesine yönelik çalışmalar yaptığını belirten Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, hukuki yardım işinin erbabı, uzmanı tarafından yapılması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Bu uygulamanın diğer Avrupa ülkelerini esas alarak yapıldığını ancak Türkiye’de yargı ve yargılama sisteminde ciddi sorunlar oluşturacağı endişesini taşıdıklarını belirten Kurt, “Yargılama giderlerinin maliyetlerini düşürme gayesi ile atılacak bu adım bir yandan ekonomik çıkarlar sağlasa da orta vadede yapılan yargılama hataları daha büyük ekonomik ve sosyal faturalar ile bizlere geri döneceği aşikardır. Bu şekilde verilen kararlar ile temyiz mahkemelerin işlerinin artacağı, kararların sağlıklı verilemeyip sürünceme de kalacağı dolayısı ile hak sahibinin hakkına kavuşma süresinde uzama olacağı gibi yargılama faaliyetinin de süresinin uzayacağı ilk başta ekonomik yargılama ile başlayan süreç kararın gecikmesi ile daha da maliyetli bir hal alacağı bellidir. Aynı zamanda bu yolla Bakanlık tarafından hiçbir kritere bakılmaksızın yapılacak atamalar yargı bağımsızlığına büyük bir darbe vuracaktır” dedi.
Ordu Barosu'ndan 'Yargı Reformu'na Eleştiri
Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, Adalet Bakanlığı’nın yargıda ihtisaslaşma adı altında öncelikle fikri, sınai ve ticaret mahkemelerine hukukçu olmayan isimlerin hakim olarak atanabileceği şeklindeki adımını yanlış bulduklarını söyledi.