Ordu'da Çöpün Çöpü Çıkıyor

Ordu'da Çöpün Çöpü Çıkıyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki belediyelerin en büyük sorunları arasında gösterilen çöp, Ordu’da sorun olmaktan çıktı. Bölgede bazı belediyeler kıyı ve sahillere çöp dökerken Ordu’da ise toplanan çöpün yüzde 95’i yakılıp enerjiye dönüştürülürken ancak yüzde 5’i çöp depolama alanına dökülüyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, göreve geldikten sonra, Ordu’nu en önemli problemlerinden biri olan çöp sorununu kesin bir şekilde çözmek amacıyla kolları sıvadıklarını, iki üç yıl gibi kısa bir zaman zarfında Türkiye ve Avrupa’da örnek sayılabilecek modern ve çevreci bir katı atık yönetim sistemini gerçekleştirdiklerini söyledi.



Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesinden önce il genelinde çöple ilgili 23 ayrı noktada vahşi depolama yapıldığını belirterek, “Hizmete başladığımızda ilimiz genelinde 23 ayrı noktada vahşi çöp depolama alanları vardı. Bu uygulamaya son vererek, çevreci ve kalıcı çözümler üretmek üzere hiç vakit kaybetmeden çalışmalarımıza başladık ve 60 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik” dedi.



Çöpün yüzde 95’i işleniyor

İl genelinde toplanan çöplerin bir dizi işlemden geçirildikten sonra sadece geriye kalan yüzde 5’lik bölümünün düzenli depolama sahasına gönderileceğini belirten Başkan Enver Yılmaz, “Çöpleri topladıktan sonra, katı atık ayrıştırma tesislerimizde işlemden geçiriyoruz. Burada çöpün yüzde 5’lik kısmına tekabül eden ve piyasada ekonomik değeri olan metal, cam, pet vb. malzemeler, yaptığımız ihaleyi alan firma tarafından ayrıştırma tesisinde toplanarak alınıyor. Yakılabilir mahiyette olan yüzde 30’luk bölümü ise Ünye Çimento’ya gönderiliyor. Yüzde 60’ı biyokurutma sistemine alınıyor. Biyokurutma sisteminde atıklar yüzde 40 oranında su ve su buharı olarak ayrışacak, geriye kalan yüzde 20 atık, gübre ve ATY maddesi olarak tekrar kullanılabilecek. Atığın geriye kalan bozulmayan mahiyetteki yüzde 5’lik kısmı da düzenli depolama sahasında depolanacak” açıklamasında bulundu.

Başkan Yılmaz, ilerleyen zamanlarda bölge illere de hizmet verebileceklerini ifade ederek, “Ünye Çimento’da kurulan tesisler, günlük 750-800 bin ton çöpü yakabilecek mahiyette iken kış döneminde topladığımız çöp 500-600 bin tona kadar düşüyor. Bu nedenle ilerleyen süreçte civar illerden çöp alabiliriz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile