Ordu'da Dogum Yapan Kadinlara Otel Konforunda Ücretsiz Anne Misafirhanesi

Ordu'da Dogum Yapan Kadinlara Otel Konforunda Ücretsiz Anne Misafirhanesi

Ordu’da iklim ve yol sartlari sebebiyle ulasimi zor yerlerde yasayan, sosyal sebeplerle dogum esnasinda saglik kurumuna erisimde problem yasayabilecek hamile kadinlar, dogum oluncaya kadar Ordu Üniversitesi Egitim Arastirma Hastanesi Ek Hizmet Binasinda ayrica Fatsa, Ünye ve Aybasti Devlet Hastanelerinde bulunan anne misafirhanelerinde misafir ediliyor.

Ordu Il Saglik Müdürlügü, iklim ve yol sartlari sebebiyle ulasimi zor yerlerde yasayan, sosyal sebeplerle dogum esnasinda saglik kurumuna erisimde problem yasayabilecegi ihtimali gözlenen riskli gebelere karsi önlemlerini almaya devam ediyor.

Hamile kadinlarin saglik merkezlerinde dogum yapabilmeleri ve saglikli bireylerin topluma kazandirilmasini saglamak amaciyla gerçeklestirilen çalismalar kapsaminda, gebe kadinlar evlerinden alinarak, ambulans ve diger nakil araçlariyla hastaneye getiriliyor. Dogum oluncaya kadar anne misafirhanelerinde misafir edilen kadinlar, dogum sonrasi bebekleriyle evlerine güvenle ulastiriliyor. Böylece anne ve bebek ölümleri ile çesitli saglik sorunlarinin önüne geçiliyor.

Bu kapsamda 2021 yilinda dogumu riskli olabilecek 52 kadin, anne misafirhanesinde misafir edilerek dogumlari hastanede gerçeklestirildi.

2022 yili ocak ayinda misafirhanede konaklayan 16 hamile kadinin dogumlarini hastanede yapmalari saglandi.

Saglikli dogum için siki takip

Ordu Saglik Müdürü Dr. Mustafa Kasapoglu, kötü hava ve yol sartlarindan dolayi yil boyunca veya yilin belirli aylarinda yollarinin kapanmasi ya da ulasimi kisitli olmasi ihtimali olan yerlesim merkezlerinin tespit edilerek tüm yerlesim yerlerini ve karayollarini gösterir bir risk haritasi olusturduklarini söyledi.

Bu çalisma kapsaminda il genelinde tüm gebelerin tek tek tespit edilip takiplerinin yapildigi, kar yagisi, yollarin kapanmasi, ücra ve ulasilmasi sorun olabilecek yerlerde yasayan tüm gebeler ile konusulup misafir annelik davetini kabul etmesi için gerekli bilgilerin kendilerine verildigini kaydetti.

Il Saglik Müdürü Kasapoglu, “Risk haritasi çalismasinda ulasim problemi yasamasi muhtemel olarak belirlenen yerlesim birimlerinde belirlenen tüm gebeler muhtemel dogum tarihlerine göre siralanarak gerekli tibbi bilgileriyle kayit altina alinmaktadir. Kayit altina alinan gebelerin, gebeliklerinin son izleminde, dogumun nerede yapilacagi plani gebe ve yakinlariyla beraber yapilmaktadir. Il genelinde tüm kamu kurum ve kuruluslariyla koordinasyon içinde çalisilmaktadir. Son ayina girmis olan tüm gebelerin adres ve iletisim bilgileri 112 Komuta Kontrol Merkezleri ile paylasilmaktadir. Daveti kabul eden gebeler muhtemel dogum tarihleri yaklasirken hastaneler, kamu misafirhaneleri veya otel gibi konaklama merkezlerine nakledilerek burada misafir edilmekte ve dogum zamani geldiginde dogumlari hastane ortaminda gerçeklestirilmektedir. Daveti kabul etmeyenlerden ise konuyu ve riskleri anlayip kabul ettigine dair imzali tutanak alinmakta ve izlemlerine devam edilmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile