Ordu‘da ‘Fındık İşçisi‘ Kararları

Ordu‘da 2011 yılı fındık hasat döneminde toplama işlerinde çalışacak işçi, işçi temsilcisi, aşçı, çuvalcı, katırcı ve patoz ücretleri belirlendi.

Fındık işçilerinin günlük ücretlerinin belirlenmesi amacıyla Ordu Valisi Orhan Düzgün‘ün başkanlığında Vali Yardımcısı İsmail Küreci, İş-Kur İl Müdürü Mehmet Döktür, SGK İl Müdürü Ahmet Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ordu İl Müdür Yardımcısı İshak Hacıkamioğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Şahin, Belediye İş Sendikası Başkanı Hakan Yalın ve ziraat odası başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıda bir açıklama yapan Vali Düzgün, fındık hasadında

özellikle 16 yaş ve altında işçi çalıştırılmaması yönünde karar aldıklarını, bu amaçla işverenlerin ve ziraat odalarının 16 yaş ve altında işçi çalıştırmamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nca "Karadeniz Bölgesi Fındık Üretilen İllerde Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarının Bahçeden Uzak Tutulmasına Yönelik 2011 Yılı Eylem Planı" hazırlandığını kaydeden Vali Düzgün, bu karar gereğince Ordu ilinde çocukların fındık bahçelerinde

çalışmasının önlenmesi amacı ile Samsun Çalışma Bölge Müdürlüğü‘nce sıkı denetimler yapılacağına dikkat çekti. Vali Düzgün ayrıca il dışından gelecek fındık işçilerinin geçen yıl olduğu gibi geçici konaklama alanında barınacaklarını, aynı barınma alanlarının bu yıl Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde de yapılacağını belirtti.

ARACI BELGESİ OLMAYANA İŞ YOK

Toplantıda fındık hasadında çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri belirlendi. 16 yaş ve altı çocuklar ile çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmaması kararının alındığı toplantıda yemek bahçe sahibinden olduğunda işçilere günlük net 28 lira, yemek işçilere ait olduğunda günlük net 31 lira ödenecek.

Toplanan fındıkların taşınması işlerinde çalışacak çuvalcıların ve aşçıların ücretlerinin 10-15 arası işçi için aşçılara 40 TL, çuvalcılara 45 TL, 15 ve üzeri işçi için aşçılara 45 TL, çuvalcılara 50 TL olarak belirlendiği toplantıda, kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcı ücretinin de 55 TL olmasında karar kılındı.

Toplantıda ayrıca katırcı ücreti 100 TL olarak belirlenirken, kilo hesabı ile fındık toplayan işçilerin ücretlerinin kilo başına 30 kuruş, patoz saat ücretinin 100 TL, işçi başı ücretlerinin (dayı başı) 15 işçiye kadar günlük 55 TL, 15 işçiden fazlası için günlük 60 TL olarak belirlendi.

İş-Kur İl Müdürlükleri‘nden ‘Aracı Belgesi‘ almayan iş aracılarına iş verilmemesine karar verilen toplantıda, işçilerin bulundukları yerlerden çalışma yerlerine naklinin otobüs, minibüs ve otomobil gibi insan taşımasına uygun araçlarla yapılması, Ordu il sınırları dışından gelecek işçilerin dönüşlerinde kolaylıkla vasıta bulabilecekleri yerlere götürülmesinin işverenlerce (bahçe sahiplerince) sağlanması, işçi ücretlerinin iş bitimini müteakiben ödenmesi kararları alındı. Toplantıda ayrıca, işverenlerin

çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini muhtarlıklar aracılığı ile tarım müdürlüklerine, ziraat odalarına veyahut en yakın güvenlik birimlerine bildirmesi, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesi, huzur bozucu olaylara anında müdahale ederek en yakın güvenlik birimlerine bildirmeleri şartı getirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile