Ordu'da Findikta 28 Bin Ton Rekolte Kaybi Bekleniyor

Ordu'da Findikta 28 Bin Ton Rekolte Kaybi Bekleniyor

Altinordu Ziraat Odasi Baskani Atakan Akça, bu yil Ordu’da findik rekoltesinin 167 bin 300 ton olarak beklendigini belirterek, bu rakamin geçen yil rekoltesine oranla yaklasik 28 bin ton daha düsük oldugunu aktardi.

Ordu’da bu yil farkli tarihlerde görünen zirai don sonrasi findikta hasar meydana geldi. Sahada yapilan çalismalar neticesinde, Ordu ili genelinde rekoltenin, suan için 167 bin 300 ton olarak beklendigi belirtildi. Geçen yil resmi kayitlara göre 195 bin ton olan findik rekoltesinin, bu yil yaklasik 28 bin ton daha düsük olacagi, findik fiyatinin ise 30 lira seviyelerinde olmasi gerektigi belirtiliyor.

“Ordu ilinin rekoltesi 167 bin 300 ton”

Altinordu Ziraat Odasi Baskani Atakan Akça, bölgenin en önemli geçim kaynagi olan findikta hasat sezonuna kisa bir süre kaldigini belirtti.

Findikta resmi rekolte çalismalarinin Ordu’da bugün itibariyle tamamlandigini söyleyen Akça, “Bir hafta önce ilimizde baslayan resmi rekolte çalismalari, Tarim Il Müdürlügü’nün öncülügünde, ihracatçi birlikleri, ziraat odalari temsilcileri, borsa temsilcileri ve diger paydaslarin olusturdugu ekiplerce sahada tespitler yapildi. Gidilmedik yer birakilmadi ve yogun bir çalismadan sonra bugün itibariyle resmilesen Ordu ilinin rekoltesi 167 bin 300 tondur” dedi.



“28 bin ton rekolte kaybi”

Geçen yil ki rekoltenin 195 bin oldugunu hatirlatan Akça, “Bu seneki rekolte geçen seneki rekoltemizden 28 bin ton daha düsük tespit edildi. Biz, iki hafta önce Ordu ziraat odalari olarak Ankara’da çesitli temaslarda bulunduk. Findikla alakali taleplerimiz dile getirdik, 30 TL’nin altindaki hiçbir fiyati kabul etmedigimizi söyledik. Bunu da, özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon’u kapsayan bir maliyet analizi yaptik, bu da 22 lira 85 kurus idi. Bunun üstüne de refah payi koyarak, 30 TL’nin altina olusacak bir fiyatin üreticiyi memnun etmeyecegini dile getirdik. Bu raporlari da temaslarimizda sunduk. Zannediyorum bu rekolte tespitinden sonra yapilacak çalismalar neticesinde en kisa sürede de hasat dönemi baslamadan fiyat Cumhurbaskanimiz tarafindan açiklanacaktir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile