Ordu‘da İstiklal Marşı Coşkusu

Ordu‘da, "İstiklal Marşı‘nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy‘u Anma Günü", düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Ordu Kültür Sanat Merkezi(KSM)‘Nde Yapılan Kutlama Programına, Vali Vekili İsmail Küreci, Garnizon Komutanı Albay İsmail Güzey, Belediye Başkan Vekili Kadir Işık, Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ayfer Buğur, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Uzun, daire müdürleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

KSM‘deki kutlama programına, Ordu Belediye bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlandı. Ordu Fen Lisesi Müdürü Zafer Gümüş, programın açılış konuşmasını yaparak, İstiklal Marşı‘nın yurdun düşman işgaline uğradığı felaket günlerinde, bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesi verdiği süreçte hazırlandığını belirti. Gümüş konuşmasında, "Milli benliğimizi oluşturan en önemli unsurlardan biri, bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımız, saldırgan düşmana karşı çıkan Atatürk ve silah arkadaşları ile Türk Milletinde Anadolu‘da tutuşan heyecanı korumak, vatan sevgisini ve bağımsızlığa olan inancı canlı tutmak amacıyla oluşturuldu" dedi.

"İSTİKLAL MARŞI ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİDİR"

İstiklal Marşı‘nın ruhunun yeni nesillerce iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Gümüş, "Milli değerleri bilmek, geçmişteki büyükleri tanımak ve onları yad etmek bir vazifedir. Genç nesillerin iyi yetişmesi, millet hayatında yeni değerlerin çıkması, milli duygu ve şuurun ayakta tutulması ancak bu vazifenin yerine getirilmesiyle, başka bir ifadeyle ‘Kökü mazide olan ati‘ düşüncesinin çalışmalarımıza ve yaşantımıza yön vermesiyle mümkündür. İstiklal Savaşının en çetin günlerinde ortaya çıkan; ‘Doğacaktır sana va‘dettiği günler Hakk‘ın - Kim bilir belki yarın belki yarından da yakın‘ mısraları o gün olduğu gibi bugün de bize ümit ve kuvvet vermelidir. Eğer İstiklal Marşının kabul yıldönümlerini o günkü duygularla kutlayabilir ve Akif‘i o ruh ve duygularla anabilirsek algılamış oluruz" diye konuştu.

Ordu Fen Lisesi Müdürü Zafer Gümüş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sık sık okuduğumuz, dinlediğimiz İstiklal Marşı bizim için bir yenilenme, bir dinamizmdir. Türk dilinin en güzel örneğidir. İçeriği ve duyguları harikadır. Fazilet ve medeniyeti öne çıkarmaktır. Ümittir, aydınlığa yol almaktır. Şanlı mazimizdir. Kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimizdir. Bir dik duruş, milli bir mutabakat, özgürlüğün simgesidir. Kararlılık, yurtseverlik, özgürlük aşkı ve çağdaşlıktır."

İSTİKLAL MARŞI COŞKUSU

Açılış konuşmasının ardından, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "İstiklal Marşı‘nı Ezbere En Güzel Okuma Yarışması"nda, ilköğretim okulları birinci kademe kategorisinde 1. olan Güzelordu İlköğretim Okulu öğrencisi Asude Taş, ilköğretim okulları ikinci kademe kategorisinde 1. olan Göksel Duman ve ortaöğretim okulları kategorisinde 1. olan Duygu Döner isimli öğrenciler tarafından İstiklal Marşı ezbere okundu.

Programda daha sonra, İstiklal Marşı‘nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif Ersoy‘u anma günü nedeniyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen kompozisyon, şiir, resim ve İstiklal Marşı‘nı güzel okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, Vali Vekili İsmail Küreci, Garnizon Komutanı Albay İsmail Güzey ve Belediye Başkan Vekili Kadir Işık tarafından ödülleri verildi.

Programda ayrıca Ordu Fen Lisesi öğrencileri, Milli Mücadeleyi ve İstiklal Marşı‘nın yazılış sürecini konu alan dönemi canlandırdı. Kutlama etkinlikleri çerçevesinde, KSM Sergi Salonu‘nda, resim yarışmalarına katılan öğrencilerin eserlerinden oluşan resim sergi ile İl Gazi Halk Kütüphanesinde, Mehmet Akif Ersoy‘un eserlerinden oluşan kitap sergisi Vali Vekili İsmail Küreci ve protokol mensuplarınca gezildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile