Ordu'da Kadınlar İçin Kurulacak Tesisin Protokolü İmzalandı

Vali Balkanlıoğlu: 'Fransa'dan makine, ekipman ve bilgi desteği ile kadınlarımızın ürettiği, doğadan topladığı birbirinden güzel yiyecekler paketlenip organik ürünler olarak pazarlanacak' Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Parisot: 'Projeyi gören herkes çok kıskanacak. Bu projenin başarılı olacağından hiç şüphem yok'

Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (KARAD), Ordu Valiliği ve Fransa'nın Tarım Bakanlığının başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik Toplumsal Kalkınma Projesi kapsamında Ordu'da kurulacak Kırsal Kalkınma Eğitim Merkezi ve Organik Gıda İşleme Tesisinin protokolü imzalandı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, bir otelde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin bölge kadınları için son derece önemli olduğunu belirterek, 'Fransız dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İlk kez Ordu’ya hibe desteğinde bulunuyorlar.' dedi.

Bu projede Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ise teknik destek sağlayacağını aktaran Balkanlıoğlu, 'Fransa'dan da makine, ekipman ve bilgi desteği ile kadınlarımızın ürettiği, doğadan topladığı birbirinden güzel yiyecekler paketlenip organik ürünler olarak pazarlanacak.' ifadesini kullandı.

Balkanlıoğlu, Ordu'nun dünyada en fazla fındık üreten yer olduğunu kaydederek, bal üretiminde de Türkiye birincisi olduğunu, ilde yılda 17 bin ton bal üretildiğini, Avrupa Birliği projesiyle 11 milyon avro hibe destekli Arıcılık Araştırma Enstitüsü kurulduğunu anlattı.

Ordu'nun turizm potansiyeline de işaret eden Balkanlıoğlu, Ordu'nun güzelliklerini hem Arap ülkeleri hem de Türkiye'de tanıtarak turist sayısını 294 binden 603 bine çıkardıklarını ifade etti.

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Christophe Parisot da projenin başarılı olacağından hiç şüphe duymadığını dile getirerek, 'Projeyi gören herkes çok kıskanacak. Burada sizlerle beraber olduğum için gurur duyduğumu belirtmek istiyorum.' diye konuştu.

Türkiye-Fransa ortaklığı ile kurulan ve özellikle kadınların iş gücü ile oluşturulan sürdürülebilir ve kırsal kalkınma konusundaki bu projenin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Parisot, şunları söyledi:

'Burada gerek çeşitliliği gerek dikkate değer etkinliği ile finansal, ticari ve teknik anlamda gerçek bir Fransa-Türkiye ortaklığının kurulduğunu fark etmiş bulunuyorum. Bunun çok gerekli ve yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu çalışma bugün ülkelerimiz arasında somut iş birliği ve güçlerimizin birleşmesiyle sonuçlanmıştır. Bu iş birliği ekonomik, kültürel ve ticaret başta olmak üzere her alanda kendisini göstermektedir.'

KARAD Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak da Türkiye'de kalkınmayı başlatacak ve devamını getirecek olan en önemli unsurun kadın olduğunu belirtti. Şenocak, 'Bir toplumu eğiten kadındır. Bu projeyi başlattığım zaman Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'na doğrudan anlattım ve özellikle kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendileri olmasaydı bu proje hiçbir zaman yürürlüğe giremezdi. Sonuç olarak kırsalda yaşayan kadınlara istihdam sağlayacak bu proje hayata geçiyor. Hep birlikte bunun mutluluğunu yaşıyoruz.' dedi.

Konuşmaların ardından Ordu Valiliği ile Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği arasında protokol imzalandı.

Törende, KARAD Başkanı Şenocak, Vali Balkanlıoğlu, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel ile Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı temsilcisi Pier Otisye'ye plaket sundu.

Ordu'da kurulacak Kırsal Kalkınma Eğitim ve Organik Gıda İşleme Tesisi'nde, Karadenizli kadın çiftçilerin, tarımsal inovasyon teknikleri, organik üretim, yöresel gıda dönüşüm teknikleri, gastronomi, yabancı dil, işletme, pazarlama ve markalaşma konularında eğitim alarak yöresel ürünleri işleyip KARAD markasıyla yurt içi ve yurt dışına pazarlamaları amaçlanıyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile