Ordu'da Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Sürüyor Açiklamasi 40 Bin Noktada Ilaçlama Yapildi

Ordu'da Kahverengi Kokarca Ile Mücadele Sürüyor Açiklamasi 40 Bin Noktada Ilaçlama Yapildi

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, kahverengi kokarca zararlisina yönelik il genelinde ciddi bir mücadele yürüttüklerini söyledi. Yilmaz, “600’den fazla egitim, 40 bin noktada ilaçlama çalismasi yapildi. Su anda yeniden mücadelenin baslamasi gerekiyor, aksi takdirde mücadele daha da zorlasacak” dedi.

Findik basta olmak üzere tarim ürünlerine ciddi zarar veren, insan sagligi açisindan bir tehlike olusturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kislamak için özellikle ev, depo gibi korunakli alanlari tercih ediyor. Findik hasat sezonunda üreticiler tarafindan sik karsilasilan, bir yil ömrü olan ve zirai, tuzak ile mekanik mücadele edilen kahverengi kokarca, biraktigi yumurtalar ile ortalama 200 kat çogalabiliyor.

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, kahverengi kokarcanin ilde görülmeye baslamadan önce çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Mücadele ve zararlinin taninmasi konusunda il genelinde simdiye kadar 600’ün üzerinde egitim verildigini kaydeden Yilmaz, “Havalarin sogumasi ile birlikte kahverengi kokarcalar kislak diye tabir ettigimiz odunluk, serendi, depo gibi alanlara çekildi. Biz bu alanlara tam kislaklara giris asamasinda ilaçli mücadele çalismasi baslatmistik. Bu kapsamda 40 bin kislakta ilaçli mücadele çalismasi gerçeklestirdik. Amacimiz kislaklardaki bu mücadele çalismalarini yogun bir sekilde devam ettirmek. Kokarcalar kislaklardan sahaya yayilmadan büyük oranda imha etmek istiyoruz” diye konustu.



“Kokarcalar bahçelere yayilmadan mücadele yapmamiz gerekiyor”

Içerisinde bulundugumuz dönemin kahverengi kokarca ile mücadele önemli olduguna dikkat çeken Yilmaz, “Su anda içerisinde bulundugumuz dönemde kokarca ile gerek mekanik, gerek ruhsat almis kimyasal ilaçlari kullanmak suretiyle kokarcalar findik bahçelerine yayilmadan mücadelemizi yapmamiz gerekiyor. Aksi takdirde bir disi ergin kokarca zararlisinin 150-200 arasinda yumurta biraktigini, yani bu kadar birey olustugunu düsündügümüzde mücadelenin ne kadar zorlasacagini tahmin edebiliyoruz. Buna firsat vermeyelim, su anda kislaklardan çikma durumunda olan kokarcalari mücadele ile imha edelim ki önümüzdeki süreçte mücadele çalismamiz daha da kolaylassin” ifadelerine yer verdi.

“Ruhsat alan ilaçlar, mücadelede avantaj saglayacak”

Yilmaz, kahverengi kokarca ile mücadelede kullanilacak feromon tuzaklarin kislaklara giris ve çikislarda kullaniminin etkili olacagini kaydetti.

Bununla birlikte kapali alanlarda kullanilabilen ilaçlarin ruhsatlandirildigini ifade eden Yilmaz, “Açik alanda findik ve kivi bahçelerinde kullanilabilecek, bakanligimiz tarafindan izin verilen ruhsatli ilaçlar var. Dolayisi ile bunlarin da mücadelede kullanilmasi bize önemli bir avantaj saglayacak” seklinde konustu.



“Mücadelede samuray arilarinin üretimi artirilacak”

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, sunlari söyledi:

“Mücadele çalismalarinda bir de biyolojik çalismalar devam ediyor. Bakanligimiz daha öncesinden Tarimsal Arastirma Enstitümüzü bu biyolojik mücadelede kullanilan samuray arisinin üretimi noktasinda görevlendirmisti. Su an bakanligimiz bu enstitüye ilave olarak, findik arastirma enstitüsünün de içerisinde bulundugu bazi enstitülerimize de samuray arisinin üretimi noktasinda görev verdi, onlar da çalismalarina basladilar. Biz burada ergin kahverengi kokarcalari toplamak suretiyle bu enstitülerimize gönderiyoruz, buralarda samuray arisini üretmek suretiyle kokarcaya karsi biyolojik mücadelede kullanilacak arilarin üretimi gerçeklestiriliyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile