Ordu'da Kahverengi Kokarca Istilasi

Ordu'da Kahverengi Kokarca Istilasi

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynagi olan findik, istilaci kahverengi kokarca böcegi ile tehlikede. Il ve ilçe tarim müdürlükleri tarafindan simdiye kadar 40 bin noktada ilaçlama çalismasi yapilirken, 200 kata kadar çogalabilen böcek ile kimyasal mücadelenin önemli oldugu belirtiliyor. Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, kimyasal mücadele yapilan noktalarda kahverengi kokarcanin ciddi oranda azaldigini söyledi.

Findik basta olmak üzere tarim ürünlerine ciddi zarar veren, insan sagligi açisindan bir tehlike olusturmayan kahverengi kokarca, yaz mevsimi sonunda kislamak için özellikle ev, depo gibi korunakli alanlari tercih ediyor. Findik hasat sezonunda üreticiler tarafindan sik karsilasilan, bir yil ömrü olan ve zirai, tuzak ile mekanik mücadele edilen kahverengi kokarca, biraktigi yumurtalar ile ortalama 200 kat çogalabiliyor. Havalarin isinmasi ile kislaklardan çikarak findik bahçelerine ulasan kokarca, üreticileri de tedirgin ediyor.

Mücadele çalismalari kapsaminda Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Çamas ilçesi Hisarbey Mahallesi’nde mahalle muhtarlari ve üreticilere yönelik bilgilendirme çalismalari yapildi. Egitimde, ilaçlamanin nasil yapilacagi, mücadele çesitleri gibi konular anlatilarak, uygulamali egitim verildi.



“Kimyasal mücadele çok önemli”

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, kahverengi kokarca ile mücadele çalismalarinin 2023 yilindan itibaren yogun olarak devam ettigini söyledi.

Hava sicakliklarinin artmasi ile birlikte kahverengi kokarcalarin bulundugu yerlerden çikarak, yakin çevredeki findik bahçelerine geçtigini kaydeden Yilmaz, “Burada beslenecekler ve sonrasinda yumurta birakacaklar. Yumurta birakmadan önce yapacagimiz kimyasal mücadele çok önemli. Çünkü bir tane kokarca 150-200 tane yumurta birakiyor, bu da yaklasik 200 yeni canli demek. Bu dönemde yapacagimiz mücadele ile kahverengi kokarcalar yumurta birakmadan imha olacak, daha genis alanlara dagilmadan mücadele edilecek” diye konustu.



“Istilaci bir tür”

Su ana kadar tüm sektör temsilcileri ve üreticilerin destegiyle, mücadele çalismalari kapsaminda 40 bin kislakta ilaçlama çalismasi gerçeklestirildigini kaydeden Yilmaz, bunlarin yaninda il ve ilçe tarim müdürlükleri ile ziraat odalari tarafindan 600’den fazla egitim çalismasi yapildigini da aktardi. Yilmaz, “Oldukça önemli bir zararli, istilaci bir tür, 300’den fazla konukçusu olan bir tür. Bu nedenle mücadele çalismalarinin aksatilmadan yapilmasi gerekiyor. Ordu’da Valimiz Muammer Erol’un Baskanligi’nda tüm sektör paydaslarimiz ile isbirligi çerçevesinde çalismalari yürütüyoruz” seklinde konustu.



“Ordu’da yogunluk her bölgede ayni degil”

Yilmaz, kahverengi kokarcalarin ilk olarak kislaklarin etrafinda görülmeye basladigini belirterek, “Kislak mücadelesi yaptigimiz alanlarda su anda çikislarin daha az oldugunu görebiliyoruz ama mücadelenin çok yapilamadigi analarda yogunluk var. Yogunluk her bölgede ayni degil, özellikle geçen yil görülen noktalarda ve kislak mücadelesinin yapildigi noktalarda daha az oldugunu gözlemliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Acil önlem alinmasi gerekiyor, hepimiz tedirginiz”

Çamas ilçesi Kocaman Mahalle Muhtari Mehmet Yilmaz, mahallede kokarcanin asiri bir sekilde yogunlastigini söyledi.

Bu durumda findik mahsulünün ömrünün olmayacagini kaydeden Yilmaz, “Kesinlikle acil önlem alinmasi lazim. bir findik dalinda en az 200 tane kahverengi kokarca var. Su anda ekiplerimiz önlemlerini aliyor. Bu kokarcalari görünce çok sasirdik, geçen yil burada findik, sebze ve meyve olmadi, adeta burayi talan etti. Vatandaslar çok tedirgin, beklentimiz burada koordineli bir sekilde çalisip siki bir kimyasal mücadele yapilmasi gerekiyor” dedi.



“Havalar isindikça yogunluk artiyor”

Hisarbey Mahalle Muhtari Ishak Özcan, mahallelerinde çok yogun bir kahverengi kokarca istilasinin oldugunu kaydetti.

Hava sicakligina göre yogunlugun arttigini belirten Özcan, “Evlerden, barinaklardan ve çatilardan findik bahçelerine yayiliyor. Biz findigin dalini salladigimizda dala düsüyordu, simdi hava daha sicak oldugu için uçuyor” açiklamasinda bulundu.

Mustafa Öztürk isimli findik üreticisi, kahverengi kokarcalarin findik dallarinda ari kovani gibi çok oldugunu, bu durumun kendilerini tedirgin ettigini söyledi.

Istilaci böcek türünün kahvalti esnasinda dahi eve girdigine dikkat çeken Öztürk, bu durumun kendilerini tedirgin ettigini aktardi.

Fatma Arim isimli ev hanimi, kahverengi kokarcalar ile baslarinin dertte oldugunu, findik basta olmak üzere hiçbir tarim ürününü yetistiremediklerini, tedirgin olduklarini kaydetti.

Çamasirlari balkona asamadiklarini söyleyen ev kadinlari, bu durumun artik kendilerini çok rahatsiz ettigini, tarim ürünlerine zarar verdigini, yemeklere dahi girdigini belirttiler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile