Ordu’nun Kabataş ilçesine bağlı Belen Mahallesi’nde yıllardır yaşanan su sıkıntısına yöre sakinleri isyan etti. Yılın 11 ayı 600, diğer bir ayda ise bin 800 kişinin ikamet ettiği mahallede su ihtiyacı mahallenin belli noktalarına konuşlandırılan çeşmelerden büyük zahmetler çekilerek karşılanmaya çalışılıyor. Mahalleli su ihtiyacını karşılayabilmek için yağmur sularını bile topluyor. Uzun yıllardır suyun olmadığı mahallede her evin çatısında su depoları, yol kenarlarında ve ağaç dallarında ise su boruları dikkat çekiyor. Günün belli saatlerinde çeşme önlerinde yoğunluk oluşturan mahalle sakinleri bidonları ve kovalarını doldurarak el arabası ve iş makineleri yardımı ile evlerine taşıyor. Mahallede cami şadırvanları susuzluk sebebi ile işlev görmüyor. Vatandaşlar yeme içme ihtiyaçlarını çeşme sularından karşılarken, sularının gelmesi için de yetkililerden yardım talep ediyor. Mahalle halkı ayrıca Kabataş Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yaptıkları müracaatlardan sonuç alamadıklarını söyledi.
YAĞMUR SUYUNU DEPOYA DOLDURMAK İSTERKEN HAYATINI KAYBETTİ
Su sıkıntısının son derece fazla yaşandığı Belen Mahallesi’nde susuzluk sebebiyle bir kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, 46 yaşındaki Ekrem Yelegen, yağmur yağdığını duyunca evin üstünde bulunan su deposunu yağmur suları ile doldurmak istedi. Akşam üzeri çatıya çıkan ve biriken suları depoya doldurmak isteyen Yelegen, su borularını bağladığı sırada dengesini kaybederek evin ikinci katından, beton zemine düştü. Düşmenin etkisi ile ağır yaralanan Ekrem Yelegen, olay yerinde hayatını kaybetti. Yelegen’in cenazesi otopsi yapılmak üzere Trabzon Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Yapılan otopsinin ardından Ekrem Yelegen, helallik alınmak üzere Belen Mahallesi’ndeki evine getirildi.
Yelegen’in cenazesinde gözyaşları sel olurken, yakılan ağıtlar ölümün sudan kaynaklandığını gözler önüne serdi. Köy meydanında kılınan cenaze namazının ardından Ekrem Yelegen, Belen Mahallesi aile kabristanlığında toprağa verildi.
"SU SORUNU CANA MAL OLDU"
Mahalle sakinlerinden 39 yaşındaki Selahattin Eren, olayın nasıl yaşandığını anlattı. Ekrem Yelegen’in evlerinde su olmadığı için yağmur suyunu toplamak istediğini belirten Eren, "Ekrem kardeşimiz ‘yağmur suyuyla el ayak yıkarız’ diyerek su deposuna doldurmak istemiş. Akşamüzeri çatıya çıkarak boruları takmaya çalışmış. Akşam üzeri mahallemizde elektrik kesintisi de vardı. Su borularını taktığı sırada dengesini kaybederek yere düştü ve rahmetli oldu. Bu su sıkıntısı mahallemizin yıllardan beri sorunu, bu sorun bir cana mal oldu” dedi.
MAHALLE SAKİNLERİ SU SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR
Yaz aylarında evlerine hiç su akmadığını ve bu sebeple mahallelinin perişan olduğunu belirten Belen Mahallesi sakinlerinden 36 yaşındaki İbrahim Eren, "Mahallemizin su sıkıntısı yaklaşık 10-15 yıldır devam ediyor. Su sıkıntısını giderebilmek için vatandaşlarımız derelerden, çeşmelerden ve kaynak sularından idare etmeye çalışıyorlar ama yetmiyor. Mahallemizdeki su sıkıntısı çok fazla. Ekrem ağabeyimiz susuzluk yüzünden vefat etti. Su deposuyla uğraşırken ayağı kayıp düşmüş. Biz mahallemizin suya kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu.
“SOLUCANLI SULARI İÇİYORUZ”
Mahalle sakinlerinden Hakkı Katkıcı, solucanlı suları içtiklerini belirterek, "Sularımızı çeşmelerden karşılıyoruz. Sular hep solucanlı, hayvanların içmediği suyu kullanıyoruz. Her yıl suyumuz kesik. Biz sadece su istiyoruz başka bir isteğimiz yok. Susuzluktan dolayı gidip mağaralardan su getirdim" şeklinde konuştu.
Belen Mahallesi’nin en büyük sorununun su olduğunu dile getiren mahalle sakini Mehmet Cemal Eren, "Suyu çeşmelerden temin ediyoruz. Mahallelerimizin nüfusu arttıkça çeşmelerimiz de pislendi. Temiz su içemiyoruz. Ekrem kardeşimiz su yüzünden hayatını kaybetti. Evin çatısına su deposu koymuş yağmur suyunu doldurmak isterken aşağı düşmüş. Böyle bir şey olabilir mi? Kaçıncı asırda yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
OSKİ MÜDÜRÜ YÜRÜK: "SU PROBLEMİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİYE SAHİP DEĞİLİM"
OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, Kabataş Belen Mahallesi’ndeki su problemi ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Hem fındık sezonu hem de yaz mevsimi olması sebebiyle su kaynaklarının kısıtlı olduğunu belirten Yürük, "Yüksek kesimlerdeki ilçelerin mahallelerindeki su problemini en aza indirmek için tankerlerle su taşıyoruz. Bir ayda 20 tanker ile mahallelere 2 bin sefer yaptık. Mutlaka o mahalleye de gidilmiş olması lazım. Dürüst olmak gerekirse, Ordu’da su problemi 30-40 yıldır var. Ama biz bunu en aza indirgemek için gayret ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Ordu'da Susuzluk Ölüme Yol Açtı
Ordu’nun Kabataş ilçesine bağlı 50 hanelik Belen Mahallesi yıllardır susuzluk çilesi yaşarken, bir kişi yağmur sularını toplamak için çıktığı çatıdan düşerek hayatını kaybetti.