Ordu'da Yumurta Üretimi Yillik 40 Milyonu Asti

Ordu'da Yumurta Üretimi Yillik 40 Milyonu Asti

Ordu Yumurta Üreticileri Birligi Baskani Celal Sezgi, ilde yillik 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapildigini, bu yumurtalarin Türkiye’de 10 binden fazla market raflarinda satisa sunuldugunu söyledi. Sezgi, tavuklarin ayni zamanda kahverengi kokarca zararlisini da yiyerek azaltan bir özelligi oldugunu belirtti.

Ordu’da yumurta üretimi, Büyüksehir Belediyesi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hayata geçirilen projeler ve destekler ile yayginlasiyor. Il genelinde yillik üretimi yapilan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarinda satisa sunuluyor. Ildeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artmasi hedefleniyor.

“Ordu yumurtasinin Türkiye’de marka olacagini tahmin ediyoruz”

Ordu Yumurta Üreticileri Birligi Baskani Celal Sezgi, ilde yeni yapilan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttigini söyledi.

Il genelinde yillik 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduguna deginen Sezgi, “Hibe çalismalari ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyüksehir Belediyemiz ile ortaklasa sürdürdügümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline gelecegini tahmin ediyoruz” diye konustu.



“Orta Dogu’daki savas gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasina geldi, yumurta fiyatlari yariya indi”

Sezgi, yumurta fiyatlarinda yari yariya bir düsüs yasandigini ifade ederek, “Su anda üretici adina tedirginlik vere bir durum yasiyoruz, sebebi de Orta Dogu’daki savas gerilimi nedeniyle Süveys Kanali kapandi ve ihracat yüzde 90 durdu. Ihracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oraninda bir fiyat indirimine sebep oldu. Su anda gida ürünleri arasinda fiyati düsen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adina sevindirici bir durum ancak bir üretici birligi olarak eger gider kalemlerinde bir iyilesme olmadan yumurta fiyatlari düserse bu üretimin her geçen gün daha da azalacagi anlamina gelmekte. Ramazan ayindan önce 140 TL bandinda olan 30’lu yumurta suanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygi verici bir durum” seklinde konustu.



“Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili”

Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarim alanlarinda ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanin geçen yil itibariyle bölgede etkili oldugunu ve ciddi zararlar verdigini söyleyen Sezgi, tavuklarin bu zararli ile mücadelede etkili bir rol oynadigini ifade etti.

Sezgi, “Gözlemledigimiz, bakanligimizin yaptigi kimyasal ilaçlamanin yani sira tavugun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynamasi. Tavugun yaylim alanlarinda kokarca popülasyonu çok az çünkü tavugun severek beslendigi bir protein kaynagi. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaslarimizin tavuk besleyip popülasyonu arttirmasini, kokarca ile mücadele tavugu da kullanmasini öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile