Ordu'dan 2022 Yilinda 773 Ton Bal Ihraç Edildi

Ordu'dan 2022 Yilinda 773 Ton Bal Ihraç Edildi

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, 2022 yilinda Ordu’dan 773 ton bal ihraç edildigini söyledi.

Türkiye’de yillik 114 bin ton bal üretimi yapilirken, 19 bin ton bal üretimi ile Ordu birinci sirada yer aliyor. 2019 yilinda 186 ton bal ihracati yapilan Ordu’dan 2022 yilinda ise yilinda 773 ton bal ihraç edildigi bildirildi.

Konu hakkinda açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, "Ülkemiz dünyada aricilik sektöründe söz sahibi bir ülkedir. Ülkemiz dünyada 8 milyonun üzerindeki kovan varligi ile Hindistan ve Çin’den sonra üçüncü sirada yer alirken, 114 bin tonun üzerinde bal üretimi ile Çin’den sonra ikinci sirada yer almaktadir. Ilimizde özellikle bal paketleme tesisinin kurulmasi ile birlikte bal ihracatinda her yil artis meydana gelmistir. Belçika, Almanya, Hollanda, Ingiltere, ABD, BAE, Katar ve Kanada gibi ülkelere ilimizden bal ihracati yapilmaktadir. Ilimizde 2019 yilinda 186 ton olarak gerçeklesen bal ihracatimiz, yillar itibariyle artarak 2022 yilinda 773 tona yükselmistir” dedi.

Ordu’nun yaklasik 611 bin arili kovan varligi ve 19 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de en çok bal üreten il oldugunu söyleyen Il Müdürü Yilmaz, “Ilimizde aricilarimizin tamamina yakini gezginci aricilik yapmaktadir. Aricilarimiz ülkemizin farkli noktalarinda bal üretmek için büyük çaba sarf ediyorlar. Yani ülkemizde çiçek florasi zengin, nektar akis dönemi iyi olan bölgeleri tespit ederek arilarina o bölgeye götüren aricilarimiz, bu sayede oldukça yüksek verim elde etmektedir" seklinde konustu.

Yilmaz, yapilacak çalismalar ile Ordu’dan yapilacak olan bal ihracatinin daha da artirilacagina dikkat çekerek, bal ihracatinin yaninda ari sütü, polen, propolis gibi ari ürünlerinin de üretimini arttirmak suretiyle bu ürünlerin de ihracatini gerçeklestireceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile