Ordu'nun Biyolojik Çeşitlilik Haritası Çıkarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında Ordu’da, "Envanter Çalıştayı ve İzleme Eğitimi Toplantısı" düzenlendi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 2019 yılı sonunda 81 ildeki çalışmaların tamamlanarak ülkenin "Biyolojik Çeşitlilik Haritası"nın ortaya çıkarılmasının hedeflendiği projede, Ordu'nun karasal ve iç su eko sistemleri ile biyolojik çeşitliliği ortaya çıkarılacağı ifade edildi.

Vali Yardımcısı Ekrem Yaman'ın, kentteki bir otelde gerçekleştirilen ve 3 gün süren toplantıda bir sunum yaptığı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yaman, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bitki, hayvan, tohum, sebze, meyve, ağaç gibi tabi zenginliklerinin tespit edilmesi, milli servetlerimizin bilinmesi, takip ve tarassut altına alınması, milli ve milletlerarası seviyede çalınması, tahrip ve yok edilmesi, kaçakçılığa konu teşkil etmesi, gayri meşru istifade edilmesi gibi kanunsuz ve haksız tasarruflara mani olunması, müdahale edilmesi ve bu değerlerimizin hukuk sistemimizle korunması için kayıt altına alınması gerekir. Gayrimenkul mallarımızın kayıtları, tapu kütükleriyle ve müstenidatıyla nasıl devlet arşivlerinde muhafaza ediliyor, gelecek nesillere bırakılıyorsa diğer servetlerimizin de envanter kayıtlarının çıkartılması, takibi, değişikliklerin ve yeni keşfedilen türlerin de kayıtlara ve literatüre dahil edilmesi gerekir."

Toplantıda, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi Polat tarafından genel bir değerlendirme yapıldığı ve bazı katılımcıların da birer sunum gerçekleştirdiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin ortaya çıkarılması ve korunması amacıyla başlatılan ve ülke genelinde yürütülen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" çerçevesinde bugüne kadar 76 ilde çalışma başlatıldığı ve 54 ildeki çalışmaların tamamlandığı vurgulandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile