Ordu'nun Lezzetleri Markalasiyor

Ordu'nun Lezzetleri Markalasiyor

Ordu’nun mutfak kültüründe önemli bir yeri olan ve halk arasinda ’Ordu yaglisi’ olarak bilinen ’Ordu Pidesi’, Büyüksehir Belediyesi’nin girisimleri neticesinde cografi isaretli ürün olarak tescillendi. Büyüksehir Belediyesi’nin Ordu’nun lezzetlerini marka haline getirmek için yaptigi çalismalarla cografi isaret alinan ürün sayisi 14’e yükseldi.

Ordu Büyüksehir Belediyesi, kendine has özellikleriyle kent kültüründe yer edinmis ürünlere cografi isaret alinmasiyla ilgili çalismalarini sürdürüyor. Büyüksehir Belediyesi Tarim ve Hayvancilik Hizmetleri Dairesi Baskanliginin girisimleriyle, Ordu Pidesi (Ordu Yaglisi) Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Subat 2023 tarih ve 142 sayili Resmi Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün Adi Bülteni’nde yayimlanarak mahreç isaretli ürün olarak tescillendi.

Cografi isaret tescili yapilan ürün sayisi 14’e çikti

’Ordu Pidesi’nin (Ordu yaglisinin) cografi isaret almasinin ardindan il genelindeki cografi isaret tescili yapilan ürün sayisi 14’e çikti. Daha önce Kabatas Helvasi, Ordu Persembe Ceviz Helvasi, Ordu Yayla Pancari (Dürme) Tursusu, Akkus Seker Fasulyesi, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Yaliköy Köftesi, Ordu Taflan Tursusu, Ordu Sakarca Mihlamasi, Ordu Melocan Kavurmasi, Ordu Galdirik Kavurmasi ve Mesudiye Kuru Ekmegi/Mesudiye Goliti tescillenmisti.

Ordu Pidesi yogun ilgi görüyor

Ordulularin severek tükettigi, yerli ve yabanci turistlerin Ordu’ya geldiklerinde mutlaka tattigi, ihracati da yapilarak lezzeti ülke sinirlarini asan Ordu Pidesi, kendine has tadiyla hayran birakiyor.

Genellikle kiymali, peynirli veya kusbasili iç harç konulup pisirilerek yari açik sekilde üretilen pide yogun ilgi görüyor.

Nasil hazirlanir?

Ordu Pidesi, özel amaçli bugday unu, su, tuz ve yas maya (Saccharomyces cerevisiae) kullanilarak hazirlanan ve genellikle kiymali, peynirli veya kusbasili iç harç konulup pisirilerek Ordu ilinde üretilen yari açik pidedir. Iç harçta, baska bilesenlerin de kullanilmasi mümkündür. Hamurun hazirlanmasinda, hamurun daha tatli ve daha koyu bir renkte olmasi isteniyorsa, beyaz seker kullanilabilir. Tercihe bagli olarak; pisirilmeden önce kenarlarina yumurta sürülebilir ve tam pismeden 1-2 dakika önce ortasina yumurta kirilabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile