Ordulu Kadinlarin Dut Pekmezi Mesaisi

Ordulu Kadinlarin Dut Pekmezi Mesaisi

Ordu’da vatandaslar dut pekmezi yapimi için kazanlarin basina geçti. Agaçlardan örtülere dökülerek toplanan dutlar kazanlarda saatlerce kaynatilarak pekmeze dönüstürülüyor. Hazirlanan pekmezler hem kislik olarak kullaniliyor, hem de fazla olanlar kilogrami bin liradan satilarak, aile ekonomisine katki saglaniyor.

Kendine has kokusu ve lezzetiyle dikkat çeken dut pekmezi, Ordu’da yüzyillardir süren geleneksel yöntemlerle hazirlaniyor. Bölgede uzun yillardir devam eden dut pekmezi gelenegi birçok vatandas tarafindan sürdürülüyor. Kendilerine ait bahçelerden topladiklari dutlari aksamdan hazirlayarak, sabahin ilk isiklariyla kaynatmaya baslayan kadinlar, elde ettikleri pekmezi hem kisin tüketiyor, hem de fazla olanlari satarak, aile ekonomisine katki sagliyor. Dutlarin agaçtan kavanoza ulasan yolculugu ise 1 günü asiyor.

“Odun atesinde 10 saat kayniyor”

Fatsa ilçesinde Yaliköy Mahallesi’nde dut pekmezi yapan Seniye Ulu, “Aksam saatlerinde dutlari toplayarak basladik. Hep birlikte topluyoruz, sonrasinda sabahin ilk saatinde pekmez kazanlarinda kaynamaya birakiyoruz. Pekmez olana kadar sürekli kaynatiyoruz. Odun atesinde yaklasik 10 saatte hazir hale geliyor. Toplamasi ve pekmez haline gelmesi ise 1 günü geçiyor. Sonrasinda bu pekmezleri hem kendimiz tüketiyoruz, hem de satiyoruz. Bunlar sifa deposu, içerisinde seker yok, katkisiz, dogal Allah’in verdigi bir nimet” diye konustu.



“Zahmeti çok, sonucu güzel, kilogrami bin TL”

Nermin Ulu ise 1 gün öncesinden topladiklari dutlari ilk olarak seçtiklerini, sabah namazi ile birlikte kaynatmaya basladiklarini ifade etti.

Ulu, dutlarin pekmez haline dönüsmesi için uzun bir çaba gerektigini belirterek, “Geçen yil olmamisti, kendim de satin almistim. Bu yil tam fiyatlar belli degil ancak kilograminin bin TL oldugu söyleniyor. Toplamak için 5 kisi lazim, hava sicakliklari fazla. Iki kisiyle atese koyuyoruz. Zahmeti oluyor ama sonucu çok güzel oluyor” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile