Milas Ilçesi Ören mahallesindeki tamami hayirsever vatandaslarin katkilari ile 3 milyon 800 bin liraya yapilan Il Tarim ve Orman Müdürlügü ek hizmet binasinda gerçeklestirilen programda 100 bin itri tibbi bitki ile 5 bin adet meyve fidani dagitildi. Ölmez agaci ‘zeytin’ fidanlari, depremde kaybedilen vatandaslar anisina temsilen Ören’deki ek hizmet binasinin bahçesine dikildi.
1999 depremi sonrasi geldigi Milas’ta çiftçi oldu
1999 yilinda Marmara’da meydana gelen depremin ardindan Milas’a gelerek yerlesen ve çiftçilik yapmaya baslayan Esra Kuray, kadin üreticiler adina yaptigi konusmasinda, “Ben de 1999 depremini Gölcük Izmit’te yasayarak ailem ile birlikte Ören’e yerlesenlerdenim. Bu isi yapabilecegimi hiç düsünmüyordum. Çünkü ilgi alanim degildi. Ama ufak ufak, bahçe fidani dikerek, meyve yetistirerek bu ise basladik” dedi.
Mugla Il Tarim ve Orman Müdürü Baris Saylak, Mugla’nin kuzeydeki en önemli üretim aksinin Milas oldugunu belirterek, göreve geldikleri ilk günden itibaren, kuzeyde Milas, güneyde ise Seydikemer üretim aksini odak alarak bir yatirim hamlesi baslattiklarini anlatti.
Saylak, Tarimsal üretimin önce pandemi, daha sonra orman yanginlari, Rusya-Ukrayna savasi gibi olaylar nedeniyle sekteye ugradigi zor dönemlerden geçtigini, son olarak 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli yasanan depremde tarimsal üretimin sekteye ugramamis için üretmek zorunda olduklarini belirti. Tarim ve Orman Il Müdürü Baris Saylak, “Burasi 1475 metrekarelik bir alan. Burasini Örenliler biliyor. Burasi bir virane idi. Örenli bir hemsehrimizin tavuk kümesi idi. Bu bina adeta yikilmaya yüz tutmus bir bina idi. Önümüzdeki süreç, küresel iklim felaketi. Bu küresel iklim felaketinin bizim ülkemize ve dünyamiza getirdigi bir felakettir. Bundan mutlu olunacak bir durum yok. Üretmedigimiz sürece bu küresel iklim felaketi oldugu sürece tarimin ve üretmenin önemi asla geri planda kalamaz. Üretmek zorundayiz. Mayis-Haziran’da sel olusturan asiri yagislar ile karsi karsiya kalabiliriz. Bahar yagmurlari yagmazsa. Bunu bu gerçekleri göz önünde bulundurarak bir damla suyumuzu, bir lokma domatesimizi bir tane elmamizi heder etmeyelim” dedi.
Ören'de Üreticilere 100 Bin Itri Bitki Dagitildi
Mugla Il Tarim Müdürlügü, Milas Ören mahallesinde Mugla’nin üretici kadinlarini, depremden etkilenen bölgelere yardim için seferber olan vatandaslari ve Mugla’ya yerlesen depremzede aileleri bir araya getirdi.



















