Orfoz Sempozyumu Tamamlandı

Orfoz Sempozyumu Tamamlandı

Ekim ayı içerisinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi işbirliğinde organize edilen “Öldürdüğünüz Orfozu Yaşatarak 100 Kere Satabilirsiniz” konulu sempozyumun sonuç bildirgesi yayınlandı.

Sonuç bildirgesi Fethiye Kaymakamlığı başta olmak üzere Fethiye Belediyesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlığı, Turizm Danışma Bürosu, TURMEPA Deniz Gözlem Merkezi, Tarım İlçe Müdürlüğü ve TEMA Vakfı Fethiye Temsilciliğine iletilecek. FTSO 1 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Bülent Taşan, DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ve oda yöneticileri Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli’yi makamında ziyaret ederek; sonuç bildirgesini verdiler. Ziyarette konuşan Bülent Taşan, “Körfezi paydaş olarak kullanan deniz canlılarının bilinçsizce avlandıklarına ve yok edildiklerine şahit oluyoruz. Dalış turizmi de bundan çok etkileniyor. Dalış sahalarının tespit edilerek, ulaşıma ve balıkçılığa yasaklanmasını talep edeceğiz. Kaş’ta belirlenen 39 dalış bölgesi dalgıçların emniyeti için balıkçılık ve ulaşıma kapatıldı. Bunun olumlu etkilerini gördüler. Dalış yapmak isteyen herkes Kaş’a akın ediyor. 30 cm’in altındaki Lahoz ve Orfoz balıklarının avlanması yasak. Çünkü bunlar o boyuta ulaşamayınca üreyemiyor. Ama 15 cm’ye kadar Orfozlar her yerde satılmakta. Bunun için denetimler yetersiz kalıyor” dedi

Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli de, yasalara uyulmasını isteyerek, “Balıkçı belli bir boyun altındaki balığı tutmayacak, haldeki esnaf satmayacak ve vatandaş da almayacak. Birileri kaçak tutuyor, bileri satıyor. Birileri de ‘Satın da alayım’ diyor. Devletin mekanizması da çıksın hepinize ceza yazsın. Deniz canlılarımızı korumak hepimizin milli görevidir. Fethiye Körfezi gerek turizm gerekse de balıkçılık açısından ilçemizde büyük önem taşıyor. Körfezin temizlenmesi turizm ve deniz canlıları açısından örnek bir yer olabilmesi için çok uğraş verdik” ifadelerini kullandı. “Fethiye Körfezi yılların getirdiği bir dolma tehlikesi ile karşı karşıya” diyen Kaymakam Karatekeli, “Körfezin temizlenmesi için yaklaşık 50 milyon TL bir masraf söz konusu. Dalış sahaları konusunda gerekli yasaklamaları da yasalar çerçevesinde yaparız. Batık için kullanılan bot konusunda gerekli talimatlar verildi. Bunun da umarım dalış turizmine bir katkısı olur. Bölgemizde en büyük askeri gemi batırılmış olacak. 20 metreyi geçen batık yokken, bunun boyu 42 metre olacak” diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile