Organ Bağışı Haftası

İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, "Türkiye'de milyon başına düşen donörde Samsun bölgesi birinci sırada" dedi.

Köksal, 3-9 Kasım tarihlerinde kutlanan Organ Bağışı Haftası kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan çadırın açılışına katıldı.

Köksal, haftayı Samsun'da çeşitli etkinliklerle değerlendireceklerini, yapacakları etkinliklerle vatandaşları organ bağışının önemi konusunda bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'de 30 bine yakın insanın organ ve doku nakli beklediğini, bu insanların dertlerine bir nebze bile olsa derman olabilmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Köksal, şöyle konuştu:
"Bağışlanan her organ, filizlenen bir hayattır. Organ bağışı hayat bağışıdır. Organlarımız toprak olmasın, can olsun. Çeşitli sloganlarımızla organ bağışının önemini anlatmaya çalışıyoruz. Bu haftayı seminerlerle geçireceğiz İlk seminerimizi Giresun'da vereceğiz. Ardından Samsun ve Amasya'da seminerlerimiz devam edecek."
Bütün çabalarının organ ve doku bekleyen insanların hayat standartlarını artırarak sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi olduğunu vurgulayan Köksal, Samsun'da organ bağışı konusunda sevindirici rakamlara ulaştıklarını kaydetti.

Bunun sağlıktaki kriterinin milyon başına düşen donör olduğunu bildiren Köksal, şöyle devam etti:
"Samsun'da bu rakam gayet iyi. Türkiye'de milyon başına düşen donörde Samsun bölgesi birinci sırada. Bugüne kadar Samsun bölgesinde 40'a yakın kişiden organlarını aldık. Bir kişiden bir organ almıyorsunuz. 5, 6, 7 organı farklı insanlara nakil edebiliyorsunuz. Alınan organlar, Türkiye'nin birçok yerinde ihtiyacı olan insanlara nakledildi. O insanlar şimdi bizler gibi normal hayatlarını devam ettiriyor. Onların bizler gibi yürüdüğünü, koştuğunu, oynadığını görmek, o çocukların, yetişkinlerin normal hayatlarını sürdürdüğünü görebilmek azmimizi bir kat daha artırıyor."
Köksal, normalde bağışçı sayılarının daha yüksek olduğunu ancak beyin ölümü sonucu sadece 40 civarında donörün organlarının alınabildiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile