Çalık, Organ Bağışı Haftası nedeni ile yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından organ bağışının, "insanın insana yapabileceği en büyük yardım" olarak tanımlandığını vurguladı.
Organ bağışını 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkesin yapabileceğini hatırlatan Çalık, şunları kaydetti:
"Bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesine organ bağışı diyoruz. İnsan organizmasının kusursuz bir biçimde çalışabilmesi için pek çok organın belli bir uyum içinde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Bu organların herhangi birinde fonksiyon bozukluğu olduğunda hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu fonksiyon bozukluğu tedavi edilemez veya geri dönülemez boyutlara geldiğinde, artık yaşam için tehdit oluşmaya başlamıştır. Fonksiyon kaybı ilerledikçe yaşam da giderek sonlanmaya başlar. İşte bu aşamaya gelmiş bir insanın artık yaşamını sürdürebilmesi için yeni bir organa gereksinim vardır. Burada önemli olan hangi organların bağışlanabileceği konusudur ki sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde, kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir."
Çalık, yalnızca hastanede yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabildiğine de dikkat çekti.
Organ Bağışı Haftası
Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sibel Çalık "Bir kişi bağışladığı organla birçok kişiye yaşama şansı verebilir" dedi.