Münci Kalayoğlu, Memorial dergisinin Son sayısında yaptığı açıklamada, Türkiye’de bugün 70 bin kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Organ bağışı bilincinin tam yerleşmemiş olması sebebiyle insanların sevdiklerinin hayatını kurtarabilmek için karaciğerlerinin bir bölümü ya da böbreklerinden birini vermek zorunda kaldığını belirten Kalayoğlu, “Oysa organ bağışı rakamları yeterli olsaydı, bu kadar canlıdan nakil yapmak zorunda kalınmayacaktı. Rakamlara bakıldığında Türkiye canlıdan yapılan nakillerde Avrupa birincisi ama kadavrada Sonuncu durumda” diye konuştu.
“AVRUPA VE ABD’DE ORGAN BAĞIŞI YÜKSEK”
Türkiye’de organ nakillerinin yüzde 75-80’inin canlıdan alınan organlarla gerçekleştirildiğini, bu şekilde yapılan nakillerde tamamen sağlam olan bir kişinin organlarının bir kısmı veya yarısının alındığını kaydeden Kalayoğlu, bunun aslında istenmeyen bir durum olduğunu, ancak insanları yaşatmak için tercih etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Kalayoğlu, “Yurtdışında canlıdan alınan organlarla yapılan nakiller yüzde 25 civarındayken, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan yapılan nakiller ise yüzde 75-80 seviyesindedir. Türkiye’deki nakillerle Avrupa ve ABD’deki nakiller arasındaki fark budur” şeklinde konuştu.
Organ Bağışında Avrupa Sonuncusuyuz
Türkiye’nin sayılı organ nakli uzmanlarından Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Münci Kalayoğlu, Türkiye’de organ bağış miktarının oldukça düşük olduğunu belirterek, “Organ bağışında Avrupa sonuncusuyuz” dedi.