Organ Bağışlayan Ailelere Plaket

Organ Bağışlayan Ailelere Plaket

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlayan duyarlı ailelere birer plaket verdi.

“Hayat Verenler ve Hayata Tutunanlar” adlı tören, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’de 60 bine yakın böbrek yetmezliği hastamız var. Bu rakama her yıl 6 bin yeni hasta ekleniyor. Bunlardan biri de sizin akrabalarınızdan biri olabilir. Bunu hiçbir zaman unutmayın. O yüzden çok önemli bir rakamdan bahsediyorum. Yaklaşık 2 bin karaciğer yetmezliği bulunan hastamız var. Bu hastalara da her yıl 200 yeni hasta ekleniyor. Bu hastalara devamlı eklenme oluyor. Peki bu hastalar ne olacak, ölüme mi terk edeceğiz? Hayır. Bunların ölüme terk edilmemesi gerekiyor. Bunun için de herkesi organ bağışına teşvik etmemiz gerekiyor" dedi

Türkiye’de yapılmayan nakil olmadığının altını çizen Kapuağası, "Birçok organ nakli dünyadan daha başarılı şekilde yapılıyor Türkiye’de. Fakat bir sıkıntımız var, organ bağışı. Kalp, karaciğer, ince bağırsak gibi organlar bağışlanmadığı zaman bu hastalığı yaşayanların birçoğu bir yıl içerisinde ölüyor. Alternatif tedavisi yok. Böbrek yine diyalize giriyor. Ama diyalize girenler de bunu çok iyi biliyor o hayat standardının ne kadar kötü olduğunu. Haftada üç kez makineye bağlı yaşayan bir hasta... Peki nakil olunca ne oluyor? Normal bir insan gibi yiyor, içiyor, geziyor. Sıkıntıları asgariye iniyor. Masraf olarak da üçte bir, hatta uzun vadede beşte bir oranda düşüyor. Her bakımdan çok önemli organ bağışı. Ama bizim sıkıntımız organ bağışının yeterli olmaması. Organ bağışlarının yüzde 75’i canlıdan. Canlıdan gidiyoruz, organımızı veriyoruz, fakat ölümüzün organını vermiyoruz. Yılda potansiyel donör dediğimiz organ bağışçısı olabilecek insanların yüzde 25’i ancak organ bağışı yapıyor. Oysa dünyada bu oran yüzde 70. Bizde neden yüzde 25? Burada vatandaşımızın çok hassas olması gerekiyor. Türkiye’de organ bağışı oranı milyon nüfusa vurduğumuzda 4.7 iken, Çanakkale’de milyon nüfusa 16-18 gibi bir rakam var. Çanakkale örnek bir il” diye konuştu.

Konuşmaların ardından organları bağışlanan 33 kişinin ailelerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından plaket verildi.

2 sene önce ölen Engin Işık’ın kızı İlayda Işık, “Babamı kaybedeli iki sene oldu. Onun organlarını bağışladım. Onun mutlu olduğunu biliyorum. Onun kalbinin attığını bilmek beni mutlu ediyor” dedi

Törene Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Op. Dr. Celal Karakaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Kenan Eliuz, İl Organ Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Azem Ülkü ile bağışçı aileler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile