Organ Bekleyen Miniklere Umut Oldular

Organ Bekleyen Miniklere Umut Oldular

Yıllarca diyalize bağlı yaşadıktan sonra böbrek nakliyle hayata tutunan gençler, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yenilenen çocuk nefroloji kliniğinin açılışında, kendileri gibi organ bekleyen minikleri ziyaret ederek onlara umut oldu.

UÜ Tıp Fakültesi’nde organ bekleyen çocukların ve ailelerinin kaldığı 9 oda yeniden tefriş edildi. Kapısından pencerelerine, televizyonlarından dolaplarına kadar yenilenen odalarda kalan çocuklar ve aileleri vakitlerini daha güzel geçirebilecek. Yenilenen klinik odalarının açılışında konuşan Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Yakup Canıtez, “Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, bu bölgenin tek üçüncü basamak sağlık kuruluşu. Dolayısı ile çok önemli bir sağlık yükünü buradaki bütün arkadaşlarımız yüklenmiş durumda. Bu üniversite devletin desteği ile ayakta duruyor. Fakat devletin de ayırdığı bütçe veya üniversitelerin öz kaynakları sınırlı. Biz bu verdiğimiz hizmet karşılığında aldığımız gelir ile kurumu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Fakat Bursa ve Güney Marmara çok büyük bir bölge. Bu kurum hepimizin. O açıdan da yapılacak her yardım çok büyük önem taşıyor. Ben yardım eden herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çocuk Nefroloji Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Dönmez ise, 1997 yılından beri güney Marmara Bölgesi’nde yıllık ortalama 20 bin çocuk hastaya hizmet verdiklerini söyledi.

Türkiye’de kadavra ve canlıdan çocuk böbrek nakli yapan kurumlar arasında birinci sırada olduklarını belirten Dönmez, “Ayda 2-3 böbrek nakli yapıyoruz. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın farklı yerlerinden çocuklara nakil yapıyoruz. En son Cezayirli bir çocuk hastamıza babasından böbrek nakli yaptık. Ancak hasta odalarımızın tefriş edilmesi ihtiyacımız ortaya çıkmıştı. Bu ihtiyacı gideren dostlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

ÇOCUKLARDAN HERKESE MESAJ

Organ bağışı ile hayat bulan Ayşegül Harun ve Ayça Torlak da birer konuşma yaptı. Herkesi mutlaka organ bağışı yapmaya davet eden Harun, “Ben 2 yaşından beri rahatsızdım. Hastalığım 15 yaşına kadar devam etti. 13 yıl diyaliz hayatı yaşadım. Bu zaman boyunca hep bu kliniklerde yattım. Şartlar çok zordu. Serum kolunuzda bağlı iken vakit geçirememek benim için çok zordu. 15 yaşında nakil oldum ve nihayet sağlığıma kavuştum derken ailemi kaybettim. Şu an en büyük hazinem sağlığım. Onun için bir organ bir can demek. Bağışlarda bulunun ve hayatları kurtarın. Yaşarken ölmek çok zor” diye konuştu.

Torlak ise böbrek yetmezliği hastalığına 8 yaşında yakalandığını ve o zamanlar hastalığın kendisine neler getireceği hakkında bir bilgisi olmadığını anlattı. Çocukluğunu yaşayamadığını belirten Ayça Torlak, “Yaşadığımı bile anlamıyordum. Kendimi ilaçlara, makinalara bağımlı hissediyorsun. Ben bu hastalıkla büyüdüm. Bir kurtuluşum olduğunu bilmiyordum. Hep böyle olacağım gibi geliyordu. 16 yaşıma kadar böyle yaşadım. Sonra Uludağ Üniversitesi’nde nakil ameliyatları yapılmaya başladı.

Nakil olan arkadaşlarımın sağlığına kavuştuklarını gördüm. Bir gün bana da sıra geldi. Ben böbreğimi babamdan aldım. Organ nakli olalı 2 buçuk yıl oldu ve şu an her şey yolunda. Yaşadığımı ve mutlu olduğumu hissediyorum. Yaşamak elbette güzel, ama sağlıklı yaşamak çok daha güzel. Organ nakli hayat kurtarır. Sizler de organlarınızı ihtiyacı olanlara bağışlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Açılış töreninin ardından üniversite yönetimi tarafından odaların tefrişini yapanlara plaket takdim edildi. Daha sonra hep birlikte teşrif yapılan odaların açılış kurdelesi kesildi ve odalarda kalan hastalar ziyaret edildi. Organ nakliyle hayata dönene Torlak ve Harun da odaları gezerek, organ bekleyen çocukları ziyaret etti. Miniklere umut olan gençler, onların da bir an önce organ bulmalarını diledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile