Sağlık Bakanlığının yazılı açıklamasında, "Organ Kaçakçılığına Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin, 25-26 Mart tarihlerinde İspanya'nın Santiego de Compostela kentinde düzenlenen "Organ Kaçakçılığı ile Mücadele Uluslararası Konferansı"nda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülke tarafından imzalandığı belirtildi.
Türkiye adına Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş'ün imza attığı sözleşmeye, Yunanistan, Lüksemburg, İspanya, Polonya, Portekiz, İtalya, Norveç, Moldova, Arnavutluk, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, İngiltere'nin de taraf olduğu belirtilen açıklamada, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın, imza atmayan Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyeleri başta olmak üzere tüm ülkelere bu sözleşmeyi onaylamaları çağrısında bulunduğu belirtildi.
Açıklamaya göre, temel amacı dünyada para ya da maddi çıkar karşılığında insan organlarının alınıp satılmasının önüne geçmek, rızası olmaksızın canlıdan zorla organ alınmasını, kadavradan yasadışı şekilde organ alınması ve dağıtılmasını engellemek, organ nakli amacıyla insan kaçakçılığının önüne geçmek, ilgili hususlara uymayan özel ya da tüzel kişiliklere caydırıcı cezai yaptırımların uygulanmasını sağlamak olan ve organ trafiğini suç sayan söz konusu sözleşme, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulunca 9 Temmuz 2014'te yayınlandı.
Avrupa Konseyi, üyeler başta olmak üzere tüm ülkeleri, organ ticareti ile mücadele konusunda gerekli tedbirleri almak ve ortak hareket etmek amacıyla yayınlanan sözleşmeye imza atmaya davet etti.
Açıklamada, ülke mevzuatının, Sağlık, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarınca incelenen sözleşmeyi büyük oranda kapsadığının tespit edildiği bildirildi.
Avrupa Konseyi Sözleşme imza töreninden önce, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Ali Aydın tarafından, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke temsilcisine, canlıdan organ nakli başta olmak üzere, ulusal koordinasyon sistemi, nakil istatistikleri, mevzuat altyapısı, yabancı uyruklulara yapılan nakiller hakkında sunum yaptığı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin organ nakli konusundaki başarısının takdirle karşılandığı kaydedildi.
'Organ Kaçakçılığına Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi'Ne İmza
"Organ Kaçakçılığına Karşı Avrupa Konseyi Sözleşmesi"ni imzalayan Türkiye, bunu ilk onaylayan 14 ülkeden biri oldu.