Organ Nakli Ekibi Olarak, İlkleri Gerçekleştiriyorlar
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, ekip olarak birçok ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türkiye'de hiçbir yerde uygulanmayan, dünyada da sadece Fransa'da yapılan bir işlem var. Laparoskop yardımlı organ nakli. Biz bu işlemi iki hastamızda başarılı bir şekilde uyguladık" dedi.
Aydınlı, Yakutiye Araştırma Hastanesi salonunda, "Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen ve hayvandan insana geçen "alveolar ekinokok" hastalığından dolayı en fazla nakil yapan ekip olduklarını söyledi.
Şu ana kadar yaptıkları 91 karaciğer naklinden 18'inin "alveolar ekinokok" hastalığından dolayı olduğunu ifade eden Aydınlı, bu hastalıktan dolayı bekleyen hastaların olduğunu vurguladı.
Üniversite olarak Türkiye'de çok nadir olan cihazlara sahip olduklarının altını çizen Aydınlı, "Canlıdan ve beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yani kadavradan nakil yapıyoruz. Canlı nakilde çok iyiyiz ama beyin ölümünden organ nakli çıkarmakta biraz eksiğiz. Umarım bunu da telafi edeceğiz. Çünkü Atatürk Üniversitesi gibi bu işi gerçekten çok iyi yapan bir merkeze yakışmıyor" diye konuştu.
Bölgenin sıkıntılarını da dikkate aldıklarını belirten Aydınlı, böbrek nakli olacak hastaların bir alternatifi olmasına rağmen, karaciğer hastalarının hiçbir alternatifi olmadığını vurguladı.
Karaciğer hastalarının bir yıllık gibi bir ömürlerinin olduğunu dile getiren Aydınlı, "Ama kadavra vericili bir organ bulabilirseniz, hastaya sağlıklı bir organ nakledebiliyorsunuz" dedi.
Doç. Dr. Aydınlı, şunları kaydetti:
"Ekip olarak birçok ilki de gerçekleştirdik. Türkiye'de hiçbir yerde uygulanmayan, dünyada da sadece Fransa'da yapılan bir işlem var. Laparoskop yardımlı organ nakli. Biz bu işlemi iki hastamızda başarılı bir şekilde uyguladık. Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Ayhan Mesci, laparoskopik cerrahinin Türkiye'de altın çocuğu. Yaşı genç olduğu için bunu söylüyorum. Hocamız laparoskopik cerrahi yöntemi konusunda bize yardımcı oldu. İki hastamızı hazırladık, bu yöntemle tek port yani tek delikten girerek, buradan hem böbreğe işlem yapıp hem de böbreği buradan dışarı alabiliyoruz. Türkiye'de kamu hastanelerinde bunlar yok."
Bazen organları bölerek, birden fazla hastaya taktıklarını belirten Aydınlı, "Türkiye'de çok nadir görülen ameliyalar bunlar. Karaciğeri bölüp, iki kişiye takabiliyoruz. Organ nakli gerçekten hayat kurtarıyor. Dini yönden de sakıncası olmadığına dair açıklamalar mevcut" diye konuştu.