İki çocuk annesi Yasemin Soylu 2004 yılında böbreklerindeki rahatsızlık nedeniyle tedavi görmeye başladı.
8 yıl önce haftada 3 gün diyalize bağlanmaya başlayan Soylu, böbrek nakli için başvuruda bulundu. Böbrek nakil sırası beklerken 2 çocuğunu da büyüten Soylu, Özürlü Memur Seçme Sınavına girmek için başvuruda bulundu. 12 ve 16 yaşındaki çocuklarının desteği ile memurluk sınavına hazırlanan Soylu, 82 puan alarak memur olmaya hak kazandı. 1 ay önce okula hizmetli olarak atanan Soylu, 1 hafta önce de Antalya’da beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Rukiye Özlem Öğel’den alınan böbreğin uyumlu olduğunu öğrenerek hastaneye geldi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Organ Nakil Ünitesinde tetkikleri yapılan Soylu’ya Antalya’dan gelen böbrek Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu ve ekibi tarafından 2 saat süren operasyonla nakledildi.
"ÇOCUKLARIM KARNE ALIRKEN, BEN HEP DİYALİZE GİTTİM"
Hastanede taburcu aşamasına gelen 36 yaşındaki Soylu, “Ben evliyim ve 2 çocuğum var. Çocuklarım olduktan sonra böbrek hastası olduğum ortaya çıktı. 8 yıldır haftada 3 gün diyalize giriyorum. Öncelikle organ bağışında bulunan aileye teşekkür ediyor ve herkesin organ bağışında bulunmasını istiyorum. Çocuklarım karne almaya giderken, ben hep diyalize girdim. Onların özel günlerinde çok fazla yanında olamadım. Bundan sonra hep onların yanında olmak istiyorum. 2013 yılı benim için güzel geldi. 1 ay içerisinde 2 güzel olay yaşadım. Diyalize girdiğim için Özürlü Memur Seçme Sınavına hak kazandım. Ben de sınava girdim ve kazandım. 1 aydır bir okulda diyalize girmediğim zamanlar çalışıyorum. Şimdi böbrek nakli oldum. Allah'a şükrediyorum” dedi.
“ARTIK DİYALİZE GİRMEYECEK”
Hastasıyla ilgili bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, “Antalya’da 48 yaşında beyin kanaması sebebiyle beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları ailesi tarafından bağışlandı. Sağlık Bakanlığı'nın koordinesiyle organlardan bir böbrek Konya’ya gönderildi. Hastalarımızdan Yasemin Soylu’ya uygun olduğu tespit edilen bu organı naklettik. Durumu iyi olan hastamızı birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz. Hastamız bundan sonra daha rahat ve konforlu bir hayat sürecek. Haftanın 3 günü diyalize giriyordu, artık girmeyecek” dedi.
Canlı ile kadavradan yapılan böbrek nakilleri arasındaki fark ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Erikoğlu, “Aslında kısmen kadavradan yapılan nakillerde böbreğin yaşam süresi, canlıdan yapılanlara göre daha az olabiliyor. Bu çok belirgin bir fark sayılmıyor. Özellikle kadavradan yapılan nakillerde bekleme süresi oluyor. Bu bazen organ taşıma ve nakil nedeniyle 8-10 saati buluyor. Bu süre uzadıkça böbreğin fonksiyonlarının geri gelmesi gecikebiliyor. Sonuç itibariyle hem canlıdan, hem kadavradan yapılan nakillerde kısmi farklılıklar olmasına rağmen böbreğin ömrü açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Organ Nakliyle Hayata Tutundu
Konya’da 8 yıldır böbrek yetmezliği çeken 36 yaşındaki kadın, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreğinin nakledilmesiyle hayata tutundu.