“Organ ve Doku Nakli Zaruret Halinde Dinen Caiz'

“Organ ve Doku Nakli Zaruret Halinde Dinen Caiz'

Ordu Müftü Yardımcısı Kemal Menceloğlu, “Organ ve doku nakli zaruret halinde dinen caizdir” dedi.

Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi öğretmenleri Ümit Kökçüoğlu, Selahattin Özbucak, Cemal Gemici tarafından hazırlanan ve organ bağışının önemini ele alan 'Gökyüzünde Bir Işık da Sen Yak' adlı proje kapsamında konferanslar dizisi devam ediyor. Daha önce iki kez düzenlenen konferansların üçüncüsü Ordu Emniyet Müdürlüğü teşkilatına verildi.

Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansa Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkcı, Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Ordu Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Ateştenyılmaz, şube müdürleri ve çok sayıda polis memuru katıldı.

Konferansta ilk konuşmayı yapan Ordu Başöğretmen Anadolu Lisesi Müdürü Muzaffer Kesik, organ bağışlarının az sayıda seyrettiğini, bu sayının artması için önce tedirginliklerin giderilmesi, akıllara takılan noktaların netleştirilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

Kesik, “Projemizde amaç, tüm halkımızın bu konuda varsa yanlış bilgilerinin düzeltilmesini sağlamak, organ nakli bekleyenlerin arasında kendimizin ya da sevdiklerimizin olabileceğini düşündürtmektir” diye konuştu

“ORGAN NAKLİ ZARURET HALİNDE DİNEN CAİZDİR”
Organ bağışı konusunda en çok soru işaretini oluşturan ‘Organ nakli dinen caiz mi?’ sorusunu aydınlığa kavuşturmak için Ordu Müftü Yardımcısı Kemal Menceloğlu, konferansta açıklamalarda bulundu. Müftü Yardımcısı Menceloğlu, insanın aziz bir varlık olduğunu, yarattıkları içinde Allah’ın onu mümtaz kıldığını, bundan dolayı normal durumlarda ölü ve diri kimselerden alınan parça ve organlardan faydalanılması, insanın hürmet ve kerametine aykırı görüldüğünden İslam fakihlerince caiz görülmediğini belirterek, ancak bu hükmün zaruret halinde değişebileceğine dikkat çekti.

Menceloğlu, “Nitekim dinimiz bir kısım fiil ve davranışları yasak kılmış, kitap ve sünnet bunları tespit etmiştir. Sözgelimi murdar hayvan, kan, domuz eti, şarap ve benzeri gibi şeylerin yenilip içilmesi, alınıp satılması, ilaç olarak kullanılması haram kılınmıştır. Ancak zaruret halinde bunlardan zaruret miktarınca, yani ölmeyecek kadar yenilip içilmesinin Bakara süresinin 173., Maide süresinin 3., En’am süresinin 119. ayetlerinde meşru olduğu beyan buyrulmuştur. İslam fakihleri söz konusu ayet-i celilelerden zaruretlerin bir ölçüde yasaklanmış şeyleri mubah kıldığı ve zaruret halinde sadece ayet-i kerimelerde beyan edilen yasakların değil zaruret miktarınca işlenmesinin caiz ve mubah olduğu sonucuna varmışlardır. Bu amaçla organ ve doku nakli zaruret halinde dinen caizdir” şeklinde konuştu.

Ordu Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Selçuk Yücesan da konferansta barkovizyon eşliğinde organ naklinin önemine işaret eden teknik bilgiler verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile