Kaygıllı ve Çevre Köyler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cavit Gayaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verilen destekler nedeniyle üreticilerin organik tarıma ilgisinin giderek arttığını söyledi.
Gayaf, bölgede yapılan organik tarımla birlikte şirketlerin ilgisini çektiklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Son yıllarda zeytin üreticisi zor sezonlar geçirmeye başladı.
Zeytin yağına verilen primin düşük olması, bunun yanında mazot ve gübre desteklerinin yetersiz olması köylüyü zeytin üretiminden uzaklaştırmaya başlamıştı. Ancak organik tarım uygulamalarına getirilen destekle birlikte zeytin üretimine ağırlık verilmeye başlandı. Organik tarım desteği dekar başına 50 liradan 70 liraya yükseltildi. 2014 yılında dekar başına 70 lira destek açıklandı. Bu zeytincilikle uğraşan köylerin kurtuluşu demek. Bölgede organik tarımda hızla büyümemiz, pek çok şirketin ilgisini çekmiş durumda."
Zeytin dışında hayvancılık, sebzecilik ve meyvecilik gibi dallarda da organik tarım yapma teklifleri geldiğini ifade eden Gayaf, "Yapacağımız genel kurul sonrasında bu teklifleri değerlendireceğiz. Organik tarım destekleri yüz güldürüyor. Önümüzdeki yıllarda organik tarımda Türkiye'nin en büyüyü olacağız. Çünkü kooperatif bünyesinde organik tarım yapan köy sayısı 13, üretici sayısı 400'ün üzerine çıktı. Organik tarımda parsel bazlı değil, havza bazlı bir çalışma yürütüyoruz. Çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.
Organik Tarım Destekleri Yüz Güldürüyor
Aydın - Türkiye genelinde en geniş organik tarım çalışmalarının yapıldığı yerlerden Söke'de son yapılan başvurularla tarım yapılan alanın 70 bin dekara yaklaştığı belirtildi.