4. Bitlis Günleri Maltepe etkinlik alanında başladı. Alanda kurulan çadır ve stantlarda Bitlis'e özgü yöresel ürün, organik gıdalar, yemeklerin yanı sıra, el sanatları ürünleri sergileniyor.
Bitlis Günleri'nin açılışına Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar'ın yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, hemşehri dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
AK Parti Bitlis Milletvekili Kiler, Bitlis Günleri'nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediklerini belirterek, Bitlis'i İstanbul'a getirdiklerini söyledi.
Bitlis'e bağlı belediye ve kaymakamlık gibi resmi kurumların yanı sıra, üretici ve esnafın da etkinliğe katıldığını bildiren Kiler, "Valiliğimizle, belediyelerimizle, üniversitemizle, folklorumuzla, insanlarıyla, kısacası her şeyiyle Bitlisimiz burada. Bütün organik ürünlerimizle Bitlis'i sadece hemşehrilerimize, Doğu, Güneydoğululara, değil İstanbullulara tanıtacağız. Buradaki sloganımız da 'Komşunu da al gel." dedi.
Kiler, Bitlis Günleri'ne gelen insanların büyük şehirde hasret kaldıkları organik ürünlere kolayca ulaşabileceklerini dile getirdi.
Ürünlerin tamamının organik olduğunu ve Bitlis'in bal, ceviz gibi ürünlerinin yanı sıra, çok çeşitli ürünlerinin bulunduğunu ifade eden Kiler, şunları söyledi:
"Bitlis'te fıstık yetişiyor. Fındık deyince herkesin aklına Ordu gelir ama Hizan'da yılda 600-700 ton çok kaliteli fındık yetişir. Bu fındığı da özellikle Ordulu tüccarlar gelip alırlar. Pirinç, kuru fasulye, nohut, patates, tütün gibi bilinmeyen çok ürünümüz var. Burada 4 gün boyunca Bitlis'i bilmeyenler veya gitme imkanı olmayanlar, burada Bitlis'in güzelliklerini, lezzetlerini, folklorunu tadıp yaşayacaklar. Buraya gelenler organik ürünleri pahalı bir şekilde değil, direk üreticiden tüketiciye makul bir fiyatla alabilecekler. İstanbul'da organik ürünlerin fiyatı yüksektir ama burada peynirinden balına her şeyi ucuza temin edilebilir. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bu günlerde kaliteli, sağlıklı ve ucuz organik ürün almak isteyen herkesi buraya bekliyoruz."
- Siirt büryanı mı Bitlis büryanı mı?
Siirt ve Bitlis arasındaki 'büryan' rekabetine de değinen Kiler, "Siirt büryanı kuyudan çıkarıldıktan sonra fırına atılıp kurutulduktan sonra servis edilir. Bitlis büryanı ise fırına atılmaz, ateşte de pişmez. Büryan alttaki suyun buharı ile pişer. Bu sebeple et çok yumuşak olur. Daha önemlisi ise Bitlis'te büryan kekik ve gevenle beslenen keçi etinden yapılır. Burada insanların yiyeceği büryan eti de Bitlis'ten gelen organik ettir." diyerek aradaki farkı açıkladı.
4. Bitlis günleri pazar akşamına kadar Maltepe etkinlik alanında açık olacak.
Organik Ve Ucuz Ürünler Bitlis Günleri'nde
4. Bitlis Günleri Maltepe etkinlik alanında başladı. Alanda kurulan çadır ve stantlarda Bitlis'e özgü yöresel ürün, organik gıdalar yemeklerin yanı sıra el sanatları ürünleri İstanbulluların beğenisine sunuldu AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler: 'Enflasyonla mücadele ettiğimiz bu günlerde kaliteli, sağlıklı ve ucuz organik ürün almak isteyen herkesi buraya bekliyoruz'