Organize Sanayi Bölgeleri Dernek Başkanı: 100 dolarlık ihracatın gerçek değeri 24 dolar

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayicinin ürettiği malın yüzde 76'sının ithalatla karşılandığını söyledi. K

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayicinin ürettiği malın yüzde 76'sının ithalatla karşılandığını söyledi. Kutsu, "Yani 100 dolarlık ihracatımızın gerçek değeri 24 dolar." dedi. Türkiye'nin mevcut döviz politikasını da eleştiren Tuncay, "Mevcut döviz kurlarıyla dünyayla rekabet etme şansımız çok az." diye konuştu.

Türkiye genelindeki 30 organize sanayi bölgesinin başkan ve bölge müdürleri, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB)'nin konuğu olarak Bursa'ya geldi. DOSAB'taki sanayi tesislerini gezen ve incelemelerde bulunan yöneticiler, ardından Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD)'nin ev sahipliğinde DOSABSİAD Seminer Salonu'nda düzenlenen konferansta bir araya geldi. Toplantıda konuşan DOSAB Başkanı Ertuğrul Kaplan, bölgedeki sanayi tesislerinin yapısı, sektörel dağılımları, arıtma tesisi ve scada (mobese) merkezi hakkında bilgiler verdi.

DOSAB olarak devletten 1 kuruş yardım almadan bugünlere geldiklerini ve şu ana kadar tek bir arsa tahsisi kamulaştırması bile yapmadıklarını anlatan Kaplan, Türkiye'de örnek bir OSB olabilmek için büyük mücadeleler verdiklerini söyledi. Sanayinin ara eleman sıkıntısını gidermek için özellikle mesleki ve teknik eğitim yatırımlarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Kaplan, şöyle konuştu:

"Mesleki ve teknik eğitim konusunda bölgemizde okul yaptırdık. Okulumuzdan mezun olacak gençlerimize garanti iş sözü veriyoruz. Ancak istediğimiz kadar katılım göremiyoruz. Günümüz gençlerinde mesleki ve teknik eğitim konusunda isteksizlik var; oysa bu tür eğitimlerle yetişecek gençlerimiz Türk sanayisinin gelişmesi için hayati önem taşıyor."

100 DOLARLIK İHRACATIN GERÇEK DEĞERİ 24 DOLAR

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay ise sanayiciler arasında bilgi alışverişleri ve istişareler açısından bu tür toplantıların büyük önem taşıdığını söyledi. Türk sanayisi ve ihracatçısının en büyük sıkıntısı olarak yüksek ithalatı gösteren Tuncay, "Üreticimiz ve ihracatçımız, ürettiği malın yüzde 76'sını ithalatla karşılıyor. Yani 100 dolarlık ihracatımızın gerçek değeri 24 dolar. Diğer yandan 2009 krizi öncesi kapasite kullanım oranı yüzde 80,3 iken, şu an itibariyle 73,5. Bu da kriz öncesi rakamları tam olarak yakalayamadığımızın bir göstergesi. Mevcut döviz kurları ile dünyayla rekabet etme şansımız çok az." dedi.

Son zamanlarda sıkça konuşulan '1 dolar 1 TL olacak' söylentilerine de değinen Tuncay, bu durumu üretim yapanların başından aşağıya kaynak sular dökmeye benzetti. Tuncay şunları kaydetti:

"Bir taraftan kamunun üretimi desteklemesini kaldırdık, diğer taraftan da ülke yatırımlarının satılmasına göz yumduk. Şimdi de tarımdan çıkmamız, hizmet ve turizm sektörlerine yönelmemiz söyleniyor. Bu şekilde Türk sanayicisi gelişemez ve küresel rekabet koşullarında ayakta kalamaz."

Konferansta Dünya Gazetesi yazarlarından Osman Arolat ve Rüştü Bozkurt, Türkiye'deki sanayi politikaları ve OSB'lerin gelecekle ilgili beklentileri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Konferansın ardından DOSAB Sosyal Tesisleri'ne geçen OSB Başkan ve yöneticileri, sosyal tesisleri gezerek, DOSAB restoran'da yemek yedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile