Organize Tarım İşletmelerinde Sona Gelindi

Organize Tarım İşletmelerinde Sona Gelindi

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, Organize Tarım İşletmeleri'nde son aşamaya geldiklerini ve hayvan alımı için araştırmalarını sürdürdüklerini belirtti.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Feridun Irak, işletmenin binici etabı olan yaklaşık 16 bin metrekare kapalı alanın inşaatının bittiğini söyledi. Sağımhanenin makine ekipmanlarının montajının tamamlandığını kaydeden Irak, "İlk etapta Montofon ve Simental cinsi 300 baş gebe düve almayı planlıyoruz. Düvelerin ithalatı için çalışma başlatmış bulunmaktayız. Diğer taraftan hayvanların ihtiyacı olan kaba yemi de kendi arazimizde üreterek hazırlamışız. Kaba yemde bölgede ilk center pivot sulama sistemini kurmuşuz bulunmaktayız. Bu sistemle toprak korunurken, verimlilikte artmaktadır. Bununla da bölge çiftçisine örnek oluşturmaktayız" dedi.
Projenin Türkiye'ye model oluşturduğunu da ifade eden Feridun Irak, "Bu projemizin Türkiye'de yaygınlaştırılmasıyla birlikte hayvancılıkta yeniden dünya ülkeleri ile rekabet edebilir hale geleceğiz. Yatırımın doğru yerde olması en önemli faktördür. Hayvancılıkta maliyetin düşük, verimin yüksek olması için iklim ve kaba yem önemli yer tutmaktadır. Türkiye'deki çayır ve meraların neredeyse tamamı Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmasının yanı sıra hayvancılık için en ideal olan eksi 20 ve artı 30 aralığındaki iklime de başta ilimiz olmak üzere bölgemiz sahip. Dolayısıyla hayvancılığın gelişmesi, ekonomik sıkıntıların kalktığı günümüz dünyasında diğer ülkelerle rekabet edebilmek için hayvancılıkla ilgili yatırımların Doğu Anadolu Bölgesi'ne yapılması ve desteklenmesi gerekir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlatmış olduğu bölgedeki hayvancılı destekleme politikası doğru bir politikadır. Arttırarak devam edilmesi halinde kısa süre içerisinde ülkemizde hayvan ithalatında söz edilmeyeceği gibi tam tersine 1980'li yıllarda olduğu gibi tekrar ihracatçı ülke konumuna geleceğiz" şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile