Organlarını bağışlayan müftüden bağış çağrısı

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, organ bağışlama konusunda tereddüt yaşamanın anlamsız olduğunu söyledi. Kendisinin de bütün organlarını bağışladığını bel

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, organ bağışlama konusunda tereddüt yaşamanın anlamsız olduğunu söyledi. Kendisinin de bütün organlarını bağışladığını belirten Gündüz, herkesi organ bağışlamaya davet etti.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması amacıyla 'Organ Bağışı Haftası' ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte beyin ölümü gerçekleşmiş yakınlarının organlarını bağışlayarak başka canların hayata tutunmasına vesile olan donör yakınları ile onların bağışladıkları organlarla hayata tutunanlar bir araya geldi. Organ bağışının öneminin vurgulandığı toplantıda Bursa'da potansiyel donör, beyin ölümü tespiti ve donör bakımı konularında eksiklikler olduğu bildirildi. Bursa'da yoğun bakım kapasitesine sahip tüm hastanelerde 132 ventilatör olmasına karşın 2009 yılı içinde sadece 22 beyin ölümü bildirimi yapıldığı, ancak 4 vakanın donör olduğu belirtildi.

"60 BİN HASTA VAR"

İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, ileri derecede kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavilerinin ancak organ nakli ile mümkün olduğunun altını çizdi. Türkiye'de hayatını diyaliz tedavisi ile devam ettiren yaklaşık 60 bin kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğuna dikkat çeken Akan, böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılmasının önemini vurguladı.

ORGAN NAKLİ İLE OKULUNA DÖNDÜ

Yıllarca böbrek yetmezliği yaşayan 18 yaşındaki Canan Ertaş ile 17 yaşındaki Yusuf Şakar, organ nakli bekledikleri dönemi büyük bir üzüntü ile anlattı. Su içemedikleri gibi, normal bir insan gibi hayat sürmelerinin imkansız olduğunu belirten gençler, diyalize girmek zorunda kalmaları sebebiyle okullarını da bıraktıklarını kaydetti. Organ nakli sayesinde tekrar dünyaya geldiklerini ifade eden iki genç, yeniden okullarına döndüklerini dile getirdi.

BÖBREK YETMEZLİĞİ YAŞAYINCA, AĞABEYİ BÜTÜN ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Yıllarca böbrek nakli bekleyen İlker Akyüz ise kendisinin çektiği acılar nedeniyle bütün aile bireylerinin organlarını bağışladığını kaydetti. Ağabeyinin ölmeden önce organlarını bağışladığını kaydeden Akyüz, organ ihtiyacının tarif edilemez bir duygu olduğunu vurguladı.

MÜFTÜ: BEN BAĞIŞLADIM, SİZ DE BAĞIŞLAYIN

Bu arada, toplantıya katılan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, kendisinin de yıllar önce organlarını bağışladığını açıkladı. Herkesi organ bağışlamaya davet eden Gündüz, şunları ifade etti: "Bir insana hayat vermek insanlığa hayat vermektir. Organ bağışı insanlık meselesidir. Organ nakli yapılmasında dinen herhangi bir sakınca yok. Vatandaşlarımıza organlarını bağışlamayı tavsiye ediyorum. Din buna müsaade ediyor."

Konuşmaların ardından yakınlarının organlarını bağışlayan 13 vatandaşa plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile