Orhan Gencebay'dan Etrüsk açılımı!

Orhan Gencebay'dan Etrüsk açılımı!

Yeni albümünü ve dünya görüşünü Milliyet Sanat'a anlatan Gencebay, “Diriliş-Etrüskler” adlı şarkısıyla ilgili olarak, ”Bir adını da niye 'Etrüskler' koydum? Kültürden bahsetmek için. Etrüskler 3 bin 850 yıl evvel Kuzey İtalya'da kabile devletini oradaki insanlarla kurmuş olan kişiler.

  Milliyet Sanat dergisinin temmuz sayısında Ahmet Tulgar ' ın sorularını yanıtlayan Orhan Gencebay , mü ; ziğini ve dü ; nya gö ; rü ; şü ; nü ; , hayli geniş tuttuğu ama milliyetç ; iliğe yaklaşan bir Tü ; rklü ; k kavramı ile aç ; ıkladı .

&ldquo ; Berhudar Ol&rdquo ; albü ; mü ; nü ; z ç ; ıktı . Nasıl aldınız yeni bir albü ; m yapma kararını , ilk tepkiler nasıl?
Tepkiler son derece iyi . 3 , 5 yıldan sonra , yaptığım bir albü ; m . Şimdi bu albü ; mü ; mde birkaç ; tane ö ; zellikli parç ; a da var . Bir tanesi &ldquo ; Diriliş-Etrü ; skler&rdquo ; adını koyduğum ; diğeri &ldquo ; Vatan Sağolsun&rdquo ; adını koyduğum , askerken yaptığım bir parç ; a . &ldquo ; Diriliş&rdquo ; , Tü ; rk kü ; ltü ; rü ; nü ; n tarihi bir hikâ ; yesini anlatıyor , bö ; yle bir yapıya sahip , 6 . 5 dakikalık , enstrü ; mantal .

Tü ; rk kü ; ltü ; rü ; derken Anadolu ' yu mu , Anadolu kü ; ltü ; rü ; nü ; mü ; kast ediyorsunuz? Değilse bir kavmi mi , bir ırkı mı?
Hayır , Tü ; rk kü ; ltü ; rü ; nü ; kastediyorum . ' Tü ; rk ' dediğin zaman ırk akla gelir , fakat ben yalnız ırkı anlatmıyorum . Aslında bir kü ; ltü ; rü ; benimseyenleri kast ediyorum . . . Bir İngiliz ' e sorduğunuz zaman , &ldquo ; Ben Hıristiyanım ama İngilizim&rdquo ; diyor . Biz ne diyoruz , &ldquo ; Elhamdü ; lillah Mü ; slü ; manız ama Tü ; rkü ; z&rdquo ; diyoruz . Şimdi bunun gibi bir felsefe . Zamanında Tü ; rk felsefesi bö ; yle bir felsefe imiş .

' Macarların kö ; keni Tü ; rk '
Neden bö ; yle saf bir Tü ; rk kimliği arıyorsunuz?
Burada anlatmak istediğim ırkla , herhangi bir dil , din , cins ayrımıyla ilgili değil . Bir kü ; ltü ; r var ortada , kendisi aynı ırktan olmasa da , insanlar , bunu benimsemiş olanlar &ldquo ; Ben Tü ; rkü ; m&rdquo ; diyor . Şu anda Macarlar ' ın kö ; keni Tü ; rk ama onlar asimile oldular mesela . Avrupalı . Mesela İtalyanlar ile Tü ; rkler bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de karışmış Etrü ; skler olarak . Zaten &ldquo ; Diriliş&rdquo ; in bir adı da &ldquo ; Etrü ; sk&rdquo ; tü ; r .

Orhan Gencebay adıyla Tü ; rkç ; ü ; lü ; ğü ; n bu kadar ö ; rtü ; şmesini neden istiyorsunuz? Bir mü ; zik albü ; mü ; ne Tü ; rk kü ; ltü ; rü ; nü ; n hikâ ; yesini anlatan bir eser koymak , sonra bu tezlerle desteklemek sıradan bir ç ; aba değil .
Ben Tü ; rk mü ; zisyeniyim bakın . Dolayısıyla Tü ; rk mü ; ziği ile ilgili bilgileri bilmeye ç ; alışıyorum . Batıcılar da Batı mü ; ziğini bilmeli . Herkes kendi misyonunu . Ben de bunu bilmezsem olur mu? Şu anda Anadolu ' daki sesleri tanımamak olur mu?

' 80 ' lerden beri solcu yazarlar sizin mü ; ziğiniz ü ; zerine yazıyorlar . Solcular sizi hep sevdi . Bu Tü ; rkç ; ü ; ve tekç ; i iddialarınızla solcuları hayal kırıklığına uğratmaktan ç ; ekinmiyor musunuz?
Ben ilerici , ileri fikirli olmaya ç ; alışan birisiyim . Dolayısıyla sol kesimde de ilericilik anlayışı olduğu iç ; in genelde , diğer kesimlerde de var da , burada biraz daha bariz , eh ben de o kafaya sahip olduğuma gö ; re , ondan dolayı birbirimizi benimsemiş olabiliriz . Ben yine de sanatı siyasetç ; i olarak gö ; rmü ; yorum . Sanat siyaset yapmıyor .

' Sanat siyaset yapmaz '
Ama Başbakan ' ın aç ; ılım toplantısına gittiniz ve konuştunuz .
O ç ; ok farklı bir şey . Yani sanat siyaset yapmaz . Siyaseti kişiler yapar . 6 . 5 dakikalık eserimin , &ldquo ; Diriliş&rdquo ; in bir adını da niye &ldquo ; Etrü ; skler&rdquo ; koydum? Kü ; ltü ; rden bahsetmek iç ; in . Etrü ; skler bunda 3 bin 850 yıl evvel Kuzey İtalya ' da , Floransa ' da , Toscana şehrinde kabile devletini oradaki insanlarla kurmuş olan kişiler . Bunların kö ; keni araştırılmış , bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de bunlar yü ; zde 97 Tü ; rk DNA ' sı taşıyor diye kabullenilmiş . Ama yine de , bu kadar sü ; reç ; te DNA ' ların sağlıklılığına inanmamak lazım .

ETRÜ ; SKLER KİMDİR?

İtalya ' nın Tiber ile Arno nehirleri arasında yer alan Etruria bö ; lgesinde yaşamış ve M . Ö ; . 6 . yü ; zyıla dek varlığını sü ; rdü ; rmü ; ş bir halkın adı olarak biliniyor . Etrü ; ksler , eski Romalılar tarafından Etrusci veya Tusci adlarıyla tanımlanıyordu . Etrü ; sk halkı ve kü ; ltü ; rü ; zamanla Roma İmparatorluğu iç ; inde eriyerek yok olmuştur . Etrü ; skler , kendi dö ; nemlerinde İtalya ' daki diğer kavimlerden ç ; ok daha ileri bir uygarlık dü ; zeyinde oldukları ifade ediliyor .


Milliyet

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile