Nilüfer Belediyesinin düzenlediği ve Orhan Kemal’in yazın hayatının ele alındığı ‘Sokağın Aynası Orhan Kemal Sempozyumu’, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde başladı.
8-9 Aralık tarihlerinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Orhan Kemal’in oğulları Işık ve Nazım Öğütçü ile çok sayıda yazar, sanatçı akademisyen ve kitap dostları katıldı.
Başkan Mustafa Bozbey açılış öncesi sempozyum kapsamında Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime sunulan ’Bir Genç Münevver’ ile ‘Orhan Kemal’i Düşünmek’ adlı sergileri ziyaret etti.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Yılın yazarı etkinliklerimizin dördüncü yılını, ilk yazı denemelerini Bursa Cezaevinde büyük şair Nâzım Hikmet’in rehberliğinde yapan ve sokağa, yaşama ayna tutan Orhan Kemal’e ayırdık. Orhan Kemal, memleketini, bu toprakların hikayelerini, sokağa bir ayna tutarak sade, yalın ve en güzel cümlelerle romanlarına, oyunlarına, eserlerinin tümüne taşımış bir yazar. Keskin gözlem gücüyle işçileri, şehrin yoksullarını, marjinallerini, insanca bir yaşam için mücadele veren herkesi kitaplarında ustaca işledi” dedi.
"4 bin okula ulaştık"
Orhan Kemal’in Türk edebiyatının en üretken isimlerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey şöyle konuştu:
“Biz de 2017 boyunca ’Yılın Yazarı Orhan Kemal’ etkinliklerimizde onun onlarca eserinin izinde Bursa’nın da bu eserlere gölgesinin vurduğunu aklımızın kıyısında tutarak yol aldık. Yıl boyunca binlerce kişiye ulaştık. Bizim açımızdan Orhan Kemal’e bir yılı adamak büyük onurdu. Anlatım gücü zamanın duvarlarını aşan usta yazarı, kent gündemine taşıdık ve yeniden anımsadık. Cümlelerinin altını çizerken, yaşamaya dair direncimize bir tuğla daha koyduk. Orhan Kemal’in eserlerinden aldığımız güçle, dayanışma ağımız sağlamlaştı. Çocuklara ve gençlere dokunmayı özellikle önemsediğimiz ‘Yılın Yazarı’ buluşmaları sayesinde genç kuşak, Orhan Kemal’in yalın anlatımıyla çarpıcı hikâyelerindeki karakterlerle tanışma şansı buldu. 70’in üzerinde etkinlikle Orhan Kemal’i mercek altına aldık, bu oturumlarda her yaştan 4 bini aşkın okura ulaştık. Usta yazarın anısına düzenlediğimiz öykü yarışmasına da Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurtdışından toplam 376 kişi, 752 öyküyle katıldı.
Hakan Gerçek, Tilbe Saran, Şevval Sam, Bülent Emin Yarar gibi güçlü isimlerin katılımıyla Orhan Kemal Okumaları düzenledik. ’Sokağın Aynası’ Orhan Kemal’le yolculuğumuzda bizimle birlikte olan başta Nilüferliler olmak üzere tüm yazarlarımız, akademisyenler ve sanatçı dostlarımıza, edebiyat tutkunlarına ve tüm emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yazarın ailesi adına konuşan Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de, Bursa’nın kendileri için büyük bir manevi değere sahip olduğunu belirtti.
‘Yılın Yazarı’ etkinliğinin müthiş bir proje olduğunu belirten Öğütçü, “Bu proje Türkiye’de birçok belediye tarafından takip ediliyor. Yılın yazarı yolculuğu gerçekten çok yorucu bir program. Emeği geçenleri başta Başkan Bozbey olmak üzere kutluyorum. Bu proje büyük bir iz bırakıyor. Türkiye’nin kültür ve sanatına büyük katkı sunuyor” şeklinde konuştu.
Orhan Kemal Bu Sempozyumda Tüm Yönleriyle Ele Alınıyor
Nilüfer Belediyesi, ‘2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal’ etkinliklerini ‘Sokağın Aynası Orhan Kemal Sempozyumu’ ile sona erdiriyor. Çok sayıda değerli yazar, sanatçı ve akademisyenin katıldığı sempozyumda usta yazar tüm yönleri ile anılıyor.