Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye ve Çin’in ortak modernleşme yollarını paylaştığını, iki ülkenin de bir yandan modernleşmeyi isterken, diğer yandan da ihtişamlı kültürlerini korumayı arzuladığını belirtti.
Pamuk, “Çin ve Türk kültürleri Batılı değil. Kültürlerimiz, Batı kültürüyle yüzleştiğinde, çatışmalar ve travmalar yaşanıyor. Modernite ve gelenek arasındaki bu çelişki, benim yazılarımın konusunu oluşturuyor” dedi.
Romanlarını yazarken, kesinlikle İslam medeniyetinden etkilendiğini belirten Pamuk, “Türkiye, İslam medeniyetinin bir parçası. İslam medeniyetinden kesinlikle etkilendim. İslam medeniyetine çağdaş gözlerle de bakabilirsiniz. Benim Adım Kırmızı, Kara Kitap ve Kar gibi kitaplarımın hepsi geleneksel İslami hikayeler içeriyor” dedi.
Orhan Pamuk, röportajında 2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı ve 2013 Çin’de Türkiye Kültür Yılı etkinliklerine de değindi. Etkinlikler kapsamında her iki ülkeden çağdaş ve modern sanat eserleri, filmler, televizyon dizileri ve edebi çalışmaların tanıtılması gerektiğini ifade eden Pamuk, “Ancak Türk ve Çin halklarının günlük yaşamlarını yansıtmalıyız. Nasıl yaşıyorlar, ne yiyorlar, ne üretiyorlar ve nasıl davranıyorlar...” dedi.
Orhan Pamuk, “Çin halkı Türkiye’yi benim kitaplarım üzerinden öğrenebilir” diye konuştu.
“ÇİNLİLER YENİ KİTABIMI SEVECEK”
Orhan Pamuk, şu an “Kafamda Bir Tuhaflık” isminde yeni bir roman yazmakta olduğunu, İstanbul’dan Anadolu’nun fakir bölgelerine göçü konu alan kitabın, 2013 Sonbaharında basılmasının beklendiğini söyledi.
Çinli okurların yeni kitabını seveceğini düşündüğünü belirten Orhan Pamuk, “Biliyorum ki, her yıl birçok Çinli iş bulabilmek için ülkenin batısından büyük kentlere göç ediyor. Türkiye de aynı göç hareketini Son 40 yıldır yaşıyor” dedi.
İki ülkenin birbirine büyük ilgisinin altında, iki kültür arasındaki bağların yattığını söyleyen ünlü yazar, “Modern olmayı, modernizmin getirdiği konforu tatmayı istiyoruz, fakat aynı zamanda kimliğimizi ve olaylara eski tarzda bakışımızı korumayı istiyoruz” diye konuştu.
Orhan Pamuk’un kitaplarına Çinli okurlar yoğun ilgi gösteriyor. Pamuk, bu yılın ağustos ayında Çin’deki en saygın medya gruplarından Nanfang Daily Media Group tarafından düzenlenen uluslararası bir edebiyat platformu olan Güney Çin Uluslararası Edebiyat Haftası’nda En Etkili Yabancı Yazar ödülüne layık görülmüştü. Çin’deki en ünlü yazarlar arasında yer alan Pamuk’un, “Benim Adım Kırmızı” adlı kitabının 500 bin civarında sattığı, “Masumiyet Müzesi”nin ise Çin’de en çok satan ilk 10 kitap arasına girdiği belirtiliyor .
Orhan Pamuk: Kitaplarımda İslam Medeniyetinin Etkisi Var
Ünlü edebiyatçı Orhan Pamuk, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’ya verdiği röportajda, kitaplarında İslam medeniyetinin etkisi olduğunu söyledi.